Який вигляд мала Центральна площа у Чернівцях понад століття тому

19.08.2024 10:44   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Забудова на нинішній Центральній площі у Чернівцях розпочалася понад 200 років тому. З того часу площа мала кілька назв, але найдовше називалась площа Ринок, як і в багатьох містах позаминулого століття. 

null

Який вигляд мала Центральна площа Чернівців, показало "Суспільне".

Перша будівля, яка згадується на цій площі, — це будівля, в якій зараз розташований корпус Чернівецького торговельно-економічного інституту. Раніше тут був готель Чорний Орел, а сама будівля спершу була одноповерховою, якщо не враховувати цокольний поверх. Про це Суспільному розповів екскурсовод Ярослав Адамчук.

"На будівлі можна побачити зроблений широкий "пояс", після якого побудували ще два поверхи готелю. Скоріш за все готель був успішний", — каже Адамчук.

Памʼятник Шевченку встановили у березні 1999 року. Раніше тут були невеликі двоповерхові будівлі, які згоріли у 1941 році, та рекламні вивіски фільмів, тому що з 1930-х років у Чернівцях почали активно показувати голівудські фільми у Чернівцях, каже Адамчук.

null
Будівлю колишнього готелю "Золотий Лев" звели у 1910 році на місці старого двоповерхового однойменного готелю. На фасаді досі зберігся барельєф лева, що завмер навстоячки. У радянський час деякі приміщення цієї будівлі передали в користування університету, інша частина приміщень — квартири. Про це на Суспільному розповів екскурсовод Ярослав Адамчук.
 

"Питання про побудову Ратуші підняли у 1825 році. На думку деяких дослідників це відбулося ще раніше. А почали будувати тільки в 1843 році. Це був довгий шлях, але коли будівництво завершилось, Буковина постала як самостійний край і остаточно отримує спочатку звання корінної провінції після 1849 року, потім зміни конституції і остаточно з 1864 року Буковина стає окремою закріпленою провінцією, символом якої стає будівля Ратуші", — розповідає Адамчук.

Дуже важливим символом була вежа, як оглядовий майданчик, звідки пожежники могли споглядати, чи немає пожеж. А з 2004 року на вежу щодня опівдні виходить сурмач, який награє мелодію "Марічка".

null

На місці нинішнього управління пенсійного фонду у 1786 році буковинський підприємець Степан Гайвас вирішив побудувати готель "Три корони". Також саме у будівлі колишнього національного банку пізніше відкрили першу кімнату для кави, розповів екскурсовод Ярослав Адамчук.

Також на Центральній площі розташований будинок, який спорудили в традиції віденської сецесії в стилі модерн для Буковинської ощадної каси в 1900 році.

null
Поблизу Художнього музею — колишній будинок губернатора, який згодом став готелем Weiss, а з 1897 року — Румунським народним домом.
 
null

null
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews