Чотири медзаклади Буковини візьмуть кредити для купівлі обладнання

20.09.2024 18:07   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Чотирьом медзакладам Чернівецької області дозволили взяти кредити на купівлю обладнання. Йдеться про суми від 7 мільйонів до 47 мільйонів гривень. Проєкт рішення про це підтримали депутати на черговій сесій обласної ради.

 Суспільне Чернівці розповідає, яке обладнання планують купити заклади та як повертатимуть кредит.

"Чернівецький обласний клінічний кардіологічний центр"

Найдорожче обладнання в кредит планують купити в кардіоцентрі. Це ангіографічна цифрова система за 47,5 мільйонів гривень, яке дасть змогу оперувати на відкритому серці. Систему планують встановити в гібридному операційному блоці стаціонарного відділення після його ремонту, розповіла Суспільному гендиректорка центру Ірина Маковійчук.

"Ми будемо проводити операції на відкритому серці, як-от коронарне шунтування, пластику клапанів та протезування різних систем. Плануємо розвивати хірургію аритмій", – каже Маковійчук.

За її словами, в угоді з банком планують прописати можливість погасити кредит достроково – так сплачуватимуть менше відсотків. Водночас перед купівлею обладнання спершу завершать ремонт операційної – попередньо це потребуватиме пів року.

"Чернівецький обласний перинатальний центр"

Перинатальний центр планує отримати кредит на 12,5 мільйонів гривень. За ці гроші зможуть купити апарати штучної вентиляції легень, реанімаційні системи для контролю температури тіла, пересувний рентген та підігрівачі. Їх використовуватимуть у відділенні інтенсивної терапії для новонароджених.

На це обладнання закладу не вистачає зароблених грошей, а фінансування з обласного бюджету – обмежене, розповіла Суспільному виконувачка обов'язків гендиректора центру Любов Годнюк. Тому й орієнтуються на кредит.

"Заступниця голови НСЗУ Ірина Кондратова нам чітко вказала на технічні засоби, які перевірятимуться аудитом. Ми не зможемо податися на пакет [медичних послуг] у новому році, поки не будемо забезпечені найнеобхіднішим прогресивним обладнанням", – каже Годнюк.

Тіло кредиту центр повертатиме сам — це приблизно 200 тисяч гривень щомісяця.

"Чернівецький обласний медичний діагностично-реабілітаційний центр"

У Діагностичному центрі за майже 10 мільйонів гривень планують оновити апарати УЗД у відділеннях. Зараз центр має 18 таких апаратів, а половині з них – понад 20 років. Про це Суспільному розповів керівник закладу Борис Гушилик. За кредитні гроші планують замінити три застарілі апарати та купити один спірограф для діагностики дихальної системи.

Гушилик каже, зароблених грошей закладу б не вистачило на купівлю цього обладнання. А за програмою "Доступні кредити" зможуть виплачувати понад 80 тисяч гривень на місяць, й ще приблизно 40 тисяч як відсотки.

"Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня"

Не більше 7 мільйонів гривень кредиту планують взяти в обласній клінічній дитячій лікарні, йдеться у проєкті рішення. За ці гроші планують закупити обладнання для неврологічно-реабілітаційного відділення на 30 ліжок, яке наразі ремонтують. Його планують відкрити впродовж двох місяців, розповів у коментарі Суспільному гендиректор закладу Василь Павлюк.

В оновлене відділення хочуть купити діагностичне обладнання для своєчасного лікування та реабілітації дітей з різними порушеннями нервової системи.

"Це обладнання фіксує судомну готовність і провідність нервової системи при захворюваннях. У нас пацієнти лікуються від народження до 18 років. Ми повинні вчасно та швидко діагностувати порушення центральної та периферичної нервових систем", – каже Павлюк.

За словами гендиректора, лікарня заробляє гроші за надання медпослуг за пакетами НСЗУ. Водночас кредит дасть змогу швидше купити обладнання. Його планують взяти на 10 років, а повертатимуть гроші з власного бюджету. Водночас у проєкті рішення йдеться, що депутати рекомендуватимуть відшкодовувати відсотки з обласного бюджету усім закладам.

"Тіло кредиту ми готові покривати за гроші дитячої лікарні. Обговорюємо можливості обласного бюджету щодо покриття відсотків. Але, якщо станеться так, що у бюджеті області буде не достатньо грошей, сума відсотків є підйомною для закладу", – каже Павлюк.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews