У 2025 році планують розпочати будівництво євроколії з Чернівців до Сучави

12.10.2024 10:50   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Загалом євроколія має обʼєднати міста Румунії, України, Молдови та Польщі. Наразі заявка, яку подала Укрзалізниця з урядом, перемогла й отримає гроші на передпроєктні та проєктні роботи.

Про це в інтервʼю Суспільне Чернівці сказала перша заступниця начальника ОВА Альона Атаманюк.

Завдяки заявці Укрзалізниці з міністерством на проєкт СEF через Чернівецьку область розбудують євроколію до Сучави. На перший етап проєкту половину грошей на розбудову виділять з бюджету, інша половина – грантова.

"Звичайно, на це потрібен певний період часу, але ключове, що це зафіксовано вже всюди, починається документальна робота, відповідно поетапно ми дійдемо до того, що дійсно європейська колія буде проходити через Чернівецьку область", – каже Атаманюк.

За проєктом євроколія має обʼєднати такі міста як Краків, Львів, Чернівці, Сучаву та Унгени.

"Відповідно, це дасть можливості для Молдови та України експорту своєї продукції за кордон в більшому масштабі. Адже на сьогодні європейська колія в Україні тільки в чотирьох областях.У нас фактично одна з таких областей. Далі треба говорити про розбудову євроколії від Вадул Сірету в напрямку до Чернівців, а опісля — до Львова", – розповіла Атаманюк.

За словами Атаманюк, ймовірно проєкт поділять на частини.

"Бо побудувати залізницю від Чернівців до Львова потребуватиме навіть не одного року. А зробити складову частину від Вадула до Чернівців можна набагато швидше", — каже посадовиця.

Наразі невідомо, на яких ділянках області буде проходити колія. Це вирішують проєктувальники.

"Можливо, в якихось ділянках треба робити обхід. У самих Чернівцях насправді буде некоректно, якщо європейська колія буде проходити через центр міста", – розповідає Атаманюк.

Після остаточної експертизи буде відома вартість проєкту та порядок його втілення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews