З вересня у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відкриють нову магістерську програму. Так готуватимуть фахівців у сфері експертизи та технології субтропічних продуктів, зокрема, кави, чаю та какао.
Про це Суспільному розповіла завідувачка кафедри хімії та експертизи харчової продукції Анастасія Сачко.
Перегляньте також:
- В одному з гуртожитків ЧНУ у душі обвалилася стеля
- У парку Шевченка в Чернівцях планують облаштувати бігову доріжку
Це буде нова освітня програма. Хоча програму фокусують на каві, диплом випускника матиме загальний код спеціальності — G13 “Харчові технології”. Це дає змогу студентам проходити практику й працевлаштовуватись не лише на підприємствах, пов’язаних із переробкою субтропічної сировини, а і на решті підприємств харчової галузі.
“Попри акцент на продукції із субтропічної сировини, студенти не будуть обмежені вузькою спеціалізацією. Однак вони будуть цінними для кавової індустрії, яка зараз активно розвивається в Україні і відчуває певний кадровий голод”– каже Анастасія Сачко.
Навчатимуть студентів викладачі ЧНУ, фахівці з харчових технологій, запрошені лектори, а також практики галузі. Зокрема, на підприємствах-партнерах ЧНУ працюють фахівці, серед яких є чемпіони світу з обсмажування кави.
“Ми плануємо залучити їх до проведення практичних занять, щоб студенти мали можливість навчатися у кращих професіоналів галузі”, — розповідає Анастасія Сачко.
У програмі передбачили дві фахові практики:
- перша —практика з експертизи продуктів на основі субтропічної сировини, яка проходитиме в лабораторіях із сучасним обладнанням партнерів, зокрема компанії Донау Лаб Україна.
- друга — з виробнича практика. Відбуватиметься на підприємствах харчової промисловості, зокрема кавових.
Анастасія Сачко каже, що подібні програми і раніше функціонували в Україні, проте освітня програма магістерського рівня “Експертиза та технології продуктів із субтропічної сировини” є доволі нетиповою.
Чернівецький національний університет розпочне навчання на цій магістерській програмі з вересня 2025 року. Для зарахування потрібно буде скласти ЄВІ та фаховий вступний іспит.