Ром: своєрідність виготовлення унікального напою

Опубліковано:
21 Серпня, 2025 о 23:37

Пірати, захопливі морські подорожі та обов’язкова скриня із золотими дублонами, закопана в надрах тропічного острова. Такі асоціації виникають під час згадки цього напою завдяки романам Роберта Стівенсона та серії голлівудських блокбастерів про Джека Горобця. Ром унікальний своїми смаковими якостями, екзотичною історією, ореолом пригод та романтики.

Причини піратської слави

Історія рому почалася понад 2 тисячоліття тому в південно-східній Азії. Перші згадки про напої з ферментованого соку цукрової тростини виявили в артефактах культур древніх Індії та Китаю. Організоване виробництво рому налагодили в XVII столітті на Карибських островах.



Є альтернативна версія, що першість у цьому питанні належить Барбадосу. Піратську репутацію, якій уже 200 років, ром отримав через відсутність умов для зберігання на суднах для вина та пива. Морські авантюристи алкогольний арсенал формували міцними напоями.

З історичних причин у більшості випадків це був продукт перегонки соку цукрової тростини, що перебродив. Одну з найвідоміших у світі марок рому Капітан Морган виробляють у Пуерто-Рико та розливають у Великій Британії, в Україні напій можна замовити онлайн.

Технологія виготовлення

Загальноприйнятої методики випуску рому немає. Особливості виготовлення залежать від певних культурних та корпоративних традицій. Основні етапи:

  1. Підготовка маси для зброджування. Найчастіше для цього беруть патоку — відхід виробництва цукру та крохмалю. Також сировиною можуть бути тростинний сік або сирець.
  2. Бродіння. У початкову масу додають дріжджі, воду, далі нагрівають закваску. Під час ферментації цукор перетворюється на етиловий спирт.
  3. Дистиляція. Закваску, що перебродила, пропускають через перегінні куби або вертикальні колони. Отримують на виході ромовий спирт міцністю від 65° до 80°.
  4. Розведення. Спирт розбавляють дистильованою водою, міцність розчину зазвичай становить від 40° до 45°.
  5. Витримування. Рідину розподіляють у бочки з деревини або неіржавної сталі. Період витримки займає від трьох-чотирьох місяців до десятків років.

Перед розфасовкою в тару ром можуть додатково обробляти: фільтрувати, змішувати різні сорти, додавати карамель.

Застосування в кулінарії

Українці вже не сприймають ром, як дивину — цей алкоголь став частиною звичного вибору в торгових мережах. Великий асортимент напоїв від найвідоміших світових брендів представлений на сайті інтернет-магазина MAUDAU. Роми використовують для створення коктейлів або як аперитив у комбінації з різними стравами та фруктами.

Напій може виконувати роль дигестиву й за бажання поєднуватися з кавою. У кулінарії роми застосовують у маринуванні м’яса та риби, додають у соуси з фруктів та компоти. Крім того, їх використовують для надання особливого аромату тісту під час випікання тортів, печива, кексів. Також ром доречний у десертах, наприклад: кремах, морозиві, мусах.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Х, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.

Джерело: Новини Буковини
Теги: #MAUDAU, #алкоголь, #Ром, #свято





Статті

Інтерв'ю
«Доступ до правдивої інформації є так само важливим, як доступ до питної води» — очільниця Львівського медіафоруму Оля Мирович
22:54, 20 Липня, 2025

«Доступ до правдивої інформації є так само важливим, як доступ до питної води» — очільниця Львівського медіафоруму Оля Мирович

Блоги

ТОП новини Буковини: