Цьогоріч орієнтовна вартість столу на Святу вечерю у Чернівцях становить близько 2000 гривень. Для підрахунку цін журналісти відвідали ринок «Центральний», а також врахували перелік обов’язкових страв, про які розповів священник Православної церкви України Василій Ковташ.
Які страви обов’язкові на Святвечір
Усі страви на Святу вечерю мають бути пісними. Головними серед них є кутя та узвар.
Перегляньте також:
- У Чернівецькій області овочі суттєво подешевшали, а цукор подорожчав
- Буковинці готуються до Святвечора: 12 найсмачніших пісних страв (Фото)
За словами отця Василія Ковташа, окрім куті й узвару, на святковому столі традиційно мають бути:
- пісний борщ
- вареники з капустою, картоплею або грибами
- гриби
- тушкована капуста
- голубці
- страви з квасолі
- горох
- пампушки
«Іноді, якщо не вистачає 12 страв, господиня додає те, що має вдома — квашені огірки чи помідори. Зазвичай також є колач або хліб. Люди вже взяли собі за традицію готувати на Святвечір рибу, однак церква цього не благословляє, бо це суворий піст», — зазначає священник.
Він додає, що в останній день посту — 24 грудня — рибу вживати не можна. Послаблення посту дозволяється хворим, матерям, які годують грудьми, дітям та військовим.
Скільки коштують основні страви
Кутя (пшениця, мак, мед, волоські горіхи) — 83 грн
Узвар (сушені яблука, груші, чорнослив, мед) — 35 грн
Пісний борщ — 90 грн
Вареники трьох видів (з капустою, картоплею та грибами) — 355 грн
Консервовані білі гриби — 350 грн за 0,5 л
Тушкована капуста — 50 грн
Голубці з грибами — 310 грн
Страва з квасолі — 50 грн
Горохове пюре — 20 грн
Пісні пампушки — 40 грн
Квашені огірки — 120 грн за 750 г
Квашені помідори — 80 грн за кг
Запечена риба (2 кг) — 280 грн
Великий колач — 160 грн
Загалом, з урахуванням усіх традиційних страв, Свята вечеря для родини у Чернівцях обійдеться приблизно у 2000 гривень. Остаточна сума залежить від вибору продуктів, їх кількості та того, чи готують господарі всі 12 страв.