У Чернівцях презентували книгу «Просвіта» на Буковині»

26.01.2019 07:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

25 січня в будинку з левами з нагоди 150-ї річниці Товариства «Просвіта» презентовано книгу, яку підготував головний редактор обласної громадсько-політичної газети «Буковина» (1991-2011 рр.), заслужений журналіст України Володимир Михайловський «Просвіта» на Буковині».

Книга вийшла в світ за сприяння обласної державної адміністрації.

Керівник апарату облдержадміністрації Олег Стецевич звернувся до присутніх: «Сьогодні відбувається непересічна подія – ми залишаємо своїм нащадкам частинку історії України та Буковини, адже в цій книзі тут записано те, що собою представляла еліта нашого суспільства – ті люди, які боролися за незалежність нашої держави словом – з пером в руках, та від покоління до покоління передавали те, що повинні були чути та знати наші діти».

Він висловив впевненість, що з часом імена сьогоднішніх представників обласного Товариства будуть вписані в історію «Просвіти», і зокрема, завдяки вам наша незалежна суверенна держава постане такою, якою хотіли її бачити просвітяни, про які йде мова в цьому виданні.

Буковинців, котрі доклали зусиль до видання книги, Олег Стецевич відзначив Почесними грамотами та ювілейними відзнаками ОДА «100 років Буковинського Віча»: директора видавництва ТОВ «АНТ ЛТД» Василя Глібку, професора ЧНУ ім. Ю. Федьковича Надію Бабич, художника Івана Балана, редактора громадсько-політичної газети «Буковина»  Людмилу Черняк.

У книзі висвітлено життя та мрії просвітян  від 1869 до 1909 рр, а відтак – і до 40-х років XX століття. Тобто це шляхи від тих дат до сьогодення в найдоцільнішій інформації про збереження і розвиток української мови, про боротьбу за зміцнення незалежності України, про виховання почуття патріотизму українців і тих, хто ставав щирими громадянами України.

Книгу про Буковинську «Просвіту» Володимир Михайловський завершував в останні дні свого життя. Це – пам’ятка від невтомного, талановитого, завше просвітленого просвітянина.

За матеріалами ЧОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews