Олег Ангельський: Ми намагаємося навчати студентів так, аби їм подобалося

Про те, чим нині живе Інститут фізико-технічних та комп'ютерних наук ЧНУ, розповів його директор

12.10.2017 21:37   Джерело: Погляд
Опубліковано : Буковинський Новинар

Днями, 11 вересня, у Мармуровій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича розпочалася тринадцята наукова конференція з кореляційної оптики «Сorrelation Optics-2017». В її роботі беруть участь провідні вчені з більше, ніж 20 країн, зокрема США, Японії, Німеччини, Великобританії, Франції, України тощо. На конференції прозвучить 130 доповідей на тему кореляційної оптики, - пише Погляд.

Про наукову конференцію та те, чим нині живе Інститут фізико-технічних та комп'ютерних наук ЧНУ, розповів директор Інституту, доктор фізико-математичних наук Олег Ангельський.

Технічні спеціальності - перспектива

- Чи популярні нині технічні спеціальності, якщо дивитися по наборах в інститут?

- Якщо дивитися по наборах, то скажу, що цьогоріч найбільше студентів набрали якраз в інститут фізико-технічних та комп'ютерних наук. А це напряму показує, наскільки технічні спеціальності є популярними серед молодих людей.

- Така популярність мабуть пов’язана із перспективами працевлаштування в майбутньому?

- Так, звичайно. А перспективи є як в Україні, так і за межами нашої держави. Студенти, які навчаються на комп’ютерних спеціальностях, з третього-четвертого курсу вже працюють. Так само і студенти інженерних спеціальностей, наприклад, телекомунікації тощо, переходять на так званий індивідуальний графік навчання і працевлаштовуються, зокрема на заводи у Чернівцях, на фірми. Взагалі досить великий відсоток наших студентів мають роботу задовго до закінчення вузу. Наших випускників практично нема на біржі праці, адже вони затребувані як фахівці.

- І все ж, якій спеціальності нині віддають перевагу найбільше абітурієнтів?

- Я так скажу, це комп’ютерна інженерія, комп’ютерні науки і кібербезпека, телекомунікації. Ці спеціальності нині серед фаворитів в абітурієнтів.

- Говорять про скорочення ставок на різних факультетах університету, чи торкнулося це інституту?

- У нас скорочення не відбулося. Ми виконали держзамовлення. І навіть поділилися ставками з іншими трьома факультетами, щоб підтримати наших колег.

Молодь бачить себе в науці

- А чи багато студентів готові продовжувати свою професійну діяльність у науковому руслі?

- Так. В нашому інституті найбільша аспірантура. До того ж у нас є багато прикладів, коли наші колишні студенти вчаться в аспірантурі за кордоном. Ми їх готуємо, аби вони гідно могли конкурувати на ринку наукової праці.

- Скажіть, чи складно взагалі досягнути успіхів та визнання в науковій діяльності?

- Чому ж складно? Зараз відбувається наукова конференція, на яку до нас приїхали фахівці з усього світу. Рівень досить високий, а виступи на подібних конференціях, спілкування з людьми, які займаються тими ж науковими проблемами, якраз і сприяють тому, щоб був високий рейтинг. Власне кажучи, високий науковий рейтинг ЧНУ, а це – третє місце в Україні, це на дев’яносто п’ять відсотків - внесок саме Інституту фізико-технічних та комп'ютерних наук.

Конференція – як засіб обміну досвідом

- Розкажіть, будь ласка, детальніше про конференцію «Сorrelation Optics-2017», яка відбувається в ЧНУ, в чому її ціль?

- Це вже тринадцята конференція. Проводимо її раз на два роки. Вона завжди була масовою. Цього разу в нас представлено більш широкий спектр промислово розвинутих країн – це США, Японія тощо.

Конференцію організовують під егідою таких авторитетних у науковому світі міжнародних організацій, як Міжнародне товариство інженерів-оптиків (SРІЕ) із штаб-квартирою в США, Міжнародна комісія з оптики (ІСО), Європейське оптичне товариство (Е0S), Американське оптичне товариство (OSA). Тематика конференції доволі широка. Вона охоплює фундаментальні аспекти оптики та фотоніки – науки про світло.

Ціль цієї конференції – об’єднати зусилля вчених-оптиків зі всього світу в напрямку застосування методів кореляційної і сингулярної оптики в нанотехнологіях. Знайти ще одне ефективне застосування оптичних методів для потреб сучасності, сучасної науки, сучасних технологій і промисловості.

- Чи відрізняються підходи вітчизняних вчених та їхніх закордонних колег?

- Наука єдина. А підходи можуть бути різноманітні. Ми обмінюємося досвідом і виробляємо ті позиції, які дозволять нам рухатися далі. Ми публікуємо спільні роботи, спільно працюємо над монографіями, і сьогодні нагороджували одного з наших колег з Данії, який працює з нами вже понад двадцять п’ять років у сфері науково-дослідницької діяльності.

- А хто наразі є лідером у сфері досліджень у галузі кореляційної оптики?

- Якщо брати по країнах, то звісно Сполучені Штати Америки, Японія, ну і якщо до нас з’їжджаються люди, то й ми у числі тих, хто активно займається такою сферою досліджень.

- Для науковців зрозуміло, а от що дає подібна конференція для студентів?

- По-перше, конференція дає можливість спілкуватись з провідними вченими. По-друге, це можливість отримати шанс на поїздку на практику чи зустрічі студентських товариств за кордон. Перед студентами вона відкриває певні перспективи.

Старанний той, хто хоче вчитися

- А що можете сказати про сучасних студентів, чи можна їх назвати старанними?

- Ті студенти, які прийшли вчитися і хочуть здобути знання і фах, вчаться старанно. А є й ті, хто просто прийшов отримати диплом, то і вчаться вони відповідно. Але більшість розуміє необхідність бути фахівцем.

Навчатися має бути цікаво

- І наостанок, як очільник інституту, які цілі ставите на цей навчальний рік?

- Перш за все, виконати навчальний план. А також впровадити нові форми навчання та інноваційні технології, і навчати студентів так, аби їм подобалося й рекомендували нас своїм наступникам. До речі, цього року, найбільше заяв абітурієнти подали саме на наші спеціальності.

Спілкувалася Уляна ДЕЛІКАТНА

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Погляд