Хворі на діабет отримають ліки через систему реімбурсації, яка діє на Буковині

02.03.2018 07:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

На Буковині хворі на цукровий діабет продовжуватимуть отримувати лікарські засоби через систему реімбурсації.

Минулого року в Чернівецькій області робоча група, яка створена розпорядженням облдержадміністрації від 22.12.2015 року № 928-р «Про робочу групу з реалізації в області Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні» (із змінами), здійснювала гендерний бюджетний аналіз бюджетної підпрограми «Забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет лікарськими засобами та виробами медичного призначення» у 2015 та 2016 роках. 

Зазначені заходи фінансувалися за рахунок коштів обласного бюджету (медичної субвенції) в межах бюджетної програми «Програми тацентралізованізаходиу галузі охорони здоров’я». 

У ході роботи групою було виявлено низку питань, які потребували аналізу та вивчення, це – причини поширеності цукрового діабету серед дорослого населення у Чернівецькій області, яка у 2,2 рази перевищує середній показник по Україні, та невідповідність виділених коштів на лікування цього захворювання з медичної субвенції реальним потребам, як жінок, так і чоловіків. Хворі на цукровий та нецукровий діабет змушені були купувати ту частину медикаментів, якої їм не вистачало.

Зважаючи на те, що з1 квітня 2017 року запроваджено новий механізм відпуску хворим на цукровий та нецукровий діабет препарату інсуліну, який передбачає перехід від процедури закупівлі таких препаратів  закладами охорони здоров'я до соціально-економічної системи реімбурсації -(відшкодування, компенсація вартості лікарських засобів аптечним закладам, відпущених хворим безкоштовно або за пільговими цінами), що   є загальноприйнятою практикою забезпечення лікарськими засобами амбулаторних пацієнтів у європейських країнах, рішення Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації про децентралізацію з 2017 року  коштів в сумі 17,6 млн. грн. на забезпечення хворих інсулінами було правильним. Крім того, держава через програму «Доступні ліки» почала відшкодовувати таблетовані цукрознижуючі для хворих на цукровий діабет ІІ типу.

Про ефективність такого рішення свідчать звітні дані за 2017 рік. Так, вперше за останні 5 років  більшості місцевих бюджетів вистачило виділених  коштів на забезпечення хворих на цукровий і нецукровий діабет лікарськими засобами.  

Очікується, що продовження механізму реімбурсації та децентралізація бюджетних коштів забезпечить доступність ліків для зазначеної категорії хворих.

Однак не потрібно забувати, що головний принцип боротьби із ЦД — навчити людей тому, як його уникнути, чим і займаються висококваліфіковані фахівці-ендокринологи обласного ендокринологічного центру та  районних лікарень.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews