Буковинським грибникам: як вберегтися від отруєння

15.07.2018 07:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У розпал грибного сезону з метою здійснення профілактичних заходів серед населення, Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.

З початку року  в області було зареєстровано 6 випадків отруєнь грибами в побуті (Глибоцькому, Путильському та Сторожинецькому  районах) внаслідок яких постраждало 6 осіб, з них 1 дитина.

Аналіз випадків отруєнь грибами в області свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням таких грибів, як сироїжки та маремухи.

Проте отруїтися можна не лише отруйними грибами. Причинами отруєння може бути неправильне приготування їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Крім того, отруєнням загрожують гриби, що зібрані поблизу автомагістралей та промислових підприємств та накопичили у собі токсичні елементи (свинець, ртуть, кадмій, миш’як тощо).

До клінічних ознак отруєння грибами можна віднести загальну інтоксикацію організму, головний біль, біль у животі, нудоту, запаморочення, кволість, блювоту, пронос (нерідко з кров'ю), іноді - втрату свідомості.

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись заходів щодо профілактики отруєнь грибами:

1. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

2. Не купуйте на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Не збирайте невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.

4.  Не вживайте сирих грибів.

5.  Перевірта вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте.

6.  Піддавайте гриби кулінарній обробці в день збору.

7. Кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

8. Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними іжінками, котрі годують грудьмита особами похилого віку.

Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, зверніться до найближчого  лікувально-профілактичного закладу.

При отруєнні грибами уникайте самолікування! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 

Лікар відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань Державної установи

«Чернівецький обласний лабораторний центр

Міністерства охорони здоров’я України»                       

Наталія Прокопчук

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews