Буковинцям на замітку: як отримати державну допомогу важкохворим дітям

12.08.2018 08:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Верховною Радою України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» зокрема, внесено зміни до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

Відповідно до зазначених змін право на допомогу на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок ІV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, мають один із батьків, батьків-вихователів, який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, хворою на один або декілька видів таких захворювань, станів.

Перелік тяжких захворювань, розладів, травм, тощо, що дає право на призначення даного виду допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, затверджується рішенням Уряду.

Для призначення державної соціальної допомоги до структурного підрозділу соціальнго захисту населення необхідно подати наступні документи:

– заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики України;

– паспорт або інший документ, що посвідчує особу, та документ що підверджує повноваження опікуна, піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів;

– свідоцтво про народження дитини;

– довідку про захворювання дитини, перелік якого зазначено вище, видану лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу у порядку та за формою, встановленими Міністерством охорони здоров’я України.

Допомога призначається з дня звернення до органів соціального захисту населення в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність щомісячно.

Допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок ІV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність, призначається незалежно від факту одержання інших видів допомоги, передбачених цим Законом.

Виплата державної допомоги за рішенням органу соціального захисту населення припиняється з таких підстав:

– якщо допомогу призначено на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

– встановлення хворій дитині інвалідності;

– позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

– позбавлення отримувача допомоги волі за вироком суду;

– скасування рішення про усиновлення дитини або визнання його недійсним;

– звільнення опікуна чи піклувальника дитини від виконання інших обов’язків;

– смерть отримувача допомоги.

Підставами щодо призупинення виплати допомоги є:

– тимчасове влаштування хворої дитини на повне державне утримання за заявою отримувача допомоги;

– влаштування дитини на повне державне утримання у разі відібрання хворої дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав.

Слід звернути увагу, що Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» набирає чинності з 1 січня 2019 року.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews