Чи заборонять продаж алкоголю у нічний час у Чернівцях?

12.08.2018 18:15   Джерело: АСС
Опубліковано : Буковинський Новинар

Відповідний проект рішення подано на сесію міської ради, котра відбудеться 31 серпня.

Пияцтво в Україні сьогодні набуває ознак національної епідемії. За офіційною статистикою, на облік щорічно ставлять 100 тисяч алкоголіків. Загальна їх кількість більше удесятеро і складає 700 тис. осіб. Від постійного неконтрольованого вживання алкоголю (алкогольної залежності) страждає не менше мільйона осіб. Згідно з даними Національної ради з питань охорони здоров'я, щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей, щодня алкоголь вбиває 40 українців. Це близько 8 тисяч отруєнь, ще 8 тисяч — кардіопатій, а також інші захворювання і нещасні випадки, пов'язані із вживанням алкоголю, інформують у прес-службі "Свободи". 

Крім того, Україна займає перше місце у світі за рівнем дитячого алкоголізму. 87% українських школярів хоча б раз пили алкогольні напої, 26% – вживають алкоголь кілька разів на місяць. Майже 40% українських підлітків 14-18 років регулярно вживають спиртні напої. За словами  головного нарколога Міністерства охорони здоров'я України Анатолія Вієвського, сьогодні в країні 1% дітей 12-13-ти років алкогольні напої. вживають щодня. Вживання пива в Україні серед підлітків за останні чотири роки зросло вдвічі. У Чернівецькому наркодиспансері повідомили, що на Буковині, зокрема й у Чернівцях, на обліку перебувають діти, які вживали алкоголь з 6-8 років.

У березні 2018 року з'явився законопроект, яким передбачене право місцевій владі самовільно встановлювати обмеження продажу алкоголю в певний час доби. Відтепер "сільські, селищні та міські ради у межах їх адміністративних територій можуть встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання у визначений згідно їх рішення час доби".

Обмеження на продаж алкоголю у нічний час доби вже діє у деяких містах України – Львові, Івано-Франківську, Черкасах, Луцьку, Ужгороді. У Києві місцева влада теж прийняла рішення про заборону продажу пива та алкогольних напоїв з 23:00 до 10:00. Однак згодом суд зобов’язав Київраду скасувати це рішення.

Тема обмеження продажу алкоголю була порушена окремими депутатами на попередній сесії Чернівецької міськради. Відповідний проект рішення подано на сесію міської ради, котра відбудеться 31 серпня. Авторами його стали Андрій Ілюк, Михайло Яринич, Олександр Пуршага та Віталій Гавриш.

«Заборонити продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива (крім безалкогольного) у стаціонарних об’єктах торгівлі, малих архітектурних формах та у закладах торгівлі, розміщених в окремих будівлях, крім закладів ресторанного господарства на території міста Чернівців, у період з 23.00 години до 07.00 години щоденно, враховуючи вихідні дні та свята», – йдеться у тексті документа.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: АСС