На Буковині 34 сільські ради не можуть заплатити своїм працівникам

21.08.2018 22:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


У Чернівецькій області 34 сільські ради не можуть забезпечити мобілізацію надходжень до бюджетів для виплати заробітної плати своїм працівникам.

Успішність влади на місцях в першу чергу залежить від обсягу фінансових ресурсів, якими вона володіє для виконання державних функцій протягом бюджетного періоду. Кожна територіальна громада має свій власний бюджет – хто більший, хто менший – це залежить від розмірів місцевих податків і зборів, наданих пільг, своєчасного проведення оцінки землі, залучення добюджетотворення усіх суб’єктів господарської діяльності тощо. 

Сьогодні на сільські бюджети відповідно до Бюджетного кодексу покладені повноваження щодо утримання свого апарату, місцевої пожежної охорони, впровадження заходів з благоустрою, утримання доріг комунальної власності. Для виконання цих повноважень до сільських бюджетів надходять місцеві податки і збори. Головний ресурс – це плата за землю, що складається з податку на землю та орендної плати за землю та єдиний податок.

Але, як свідчать дані щодо виконання місцевих бюджетів за 7 місяців п.р. сільськими радами, окремим із них коштів катастрофічно не вистачає, не тільки для потреб сільської громади, а й на утримання апарату сільської ради. Таких сільських рад в області є 34, найбільше (по 4-5) у Глибоцькому, Заставнівському, Кельменецькому, Сокирянському та Хотинському районах. Пасивність у наповненні доходної частини місцевих бюджетів пов’язана у першу чергу з позицією, що “держава зобов’язана виділити кошти на оплату праці” та з тим, що зарплата голови сільської ради, працівників апарату не залежить від наповнення бюджету. 

Надзвичайно важливо аби у процесі виконання будь-якого бюджету пам’ятати декілька простих речей:

  • не вкладаючи кошти в розвиток, не варто сподіватись на їх зростання у майбутньому;
  • витрати мають бути розумними та виправданими, лише тоді вони ефективні;
  • знання породжують правильні рішення – лише знаючи особливості бюджетної системи, формування та витрачання бюджету, можна впливати на місцевий розвиток та якість життя у громаді.

Сьогодні ці прості істини зрозуміли в об’єднаних територіальних громадах, де цінують кожного платника податків, де спільно з громадою приймають рішення щодо використання бюджетних коштів.

За матеріалами Департаменту фінансів Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews