Фищук розповів про транскордонну співпрацю

23.10.2018 22:11   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Голова Чернівецької облдержадміністрації наголосив на цьому, вітаючи у Чернівцях заключну конференцію спільної операційної програми «Румунія – Україна – Республіка Молдова». 

Він висловив також сподівання, що реалізація 28 транскордонних проектів у різноманітних сферах життєдіяльності наших територіальних громад на загальну суму понад 13 мільйонів євро є лише черговим кроком до подальшої спільної та успішної  співпраці. Адже, завдяки зробленому, вдалося капітально відремонтувати дві лікарні, придбати реанімобіль тощо. Вже працюють сучасні автоматичні системи моніторингу із запобігання та захисту від паводків у басейнах річок Сірет і Прут, покращена система очистки стічних вод у Чернівцях, в областному центрі створено туристично-інформаційний центр.

«Серед цих справ особливу увагу привертає великий інфраструктурний проект з розбудови пунктів пропуску «Красноїльськ» і «Дяківці», покликаний поліпшити прикордонну інфраструктуру між Румунією та Україною. Його реалізувала Державна фіскальна служба України, – поділився із присутніми посадовець. – Та нині замовник і  виконавець цих робіт перебувають у судовому процесі, що, безперечно, й зупинило його подальше виконання. Хоча на 75% цей проект уже готовий».

Попри все, за словами Олександра Фищука, його радує, що у період програмування 2014-2020 років був запропонований новий проект, який продовжить раніше здійснені кроки. Зокрема, передбачається будівництво дороги до пунктів пропуску на Красноїльській ділянці, а також розробка спільної румунсько-української транспортної стратегії.

Чого вартує тільки в людському вимірі проект з поліпшення комунікації між сліпими людьми у прикордонних регіонах! Приємно було бачити на  поважному заході голову Чернівецького УТОС Івана Фестригу, який разом із колегами розповів про те, як 151 людина із вадами зору з трьох країн оволодівали навичками роботи на комп’ютерах і читання за допомоги шрифту Брайля.

«Отже, транскордонне співробітництво, – наголосив голова ОДА, – це не просто реалізація корисної для цієї території ідеї, а ще й об’єднання людей навколо цієї ідеї. А для сусідів така командна робота – це дуже важливий чинник, – підкреслив керівник виконавчої влади краю. – Транскордонне ж бо співробітництво і полягає саме у вирішенні спільних проблем через спільний пошук таких рішень.

Чернівецька область – одна із 4-х, які мають кордон із ЄС. І хочу насамкінець зауважити, що на кордоні співпраця не закінчується, а, навпаки, лише починається. Це своєрідна м’яка форма інтеграції до ЄС. Ми разом з румунами та молдованами просуваємо туристичний потенціалу регіону Буковина, разом поліпшуємо екологічну ситуацію, знайомимо своїх людей із культурою одне одного», – сказав на завершення Олександр Фищук.  

За матеріалами прес-служби ЧОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews