У Чернівцях хочуть відновити літературно-меморіальний музей ім. М. Емінеску

27.12.2018 22:21   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

27 грудня в.о. голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк провів протокольну зустріч з Державним секретарем Міністерства у справах румунів звідусіль Віктором Алексєєвим.

Від української сторони участь у заході взяли керівництво міської та обласної ради, начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції ОДА Ганна Жебчук, начальник управління культури ОДА Віра Китайгородська, начальник відділу з питань охорони культурної спадщини, національностей та релігій управління культури ОДА Віктор Грига, радник голови з міжнародних питань Ольга Сабецька, керівник Центру румунської культури імені Єудоксіу Гурмузакі Василь Терицану, директор обласного краєзнавчого музею  Олена Затуловська.

Михайло Павлюк привітав Держсекретаря від імені обласної виконавчої влади на Буковині, висловивши сподівання на конструктивне вирішення питань порядку денного зустрічі.

Основна тематика обговорення - відновлення та реставрація  філії «Літературно-меморіальний музей імені Михайла Емінеску» у Чернівцях. Співфінансування робіт заплановано за рахунок коштів української та румунської сторін.

Михайло Павлюк зазначив, що в 1992 році прийнято рішення представника Президента України в Чернівецькій області про відкриття меморіального будинку-музею М. Емінеску на базі філіалу обласного краєзнавчого музею.

Тоді ж пані Олена Винту-Терицану була призначена директором музею, розпочалась підготовка до формування фондів, збір необхідних матеріалів, та формування бази експонатів.

У 2014 році між краєзнавчим музеєм та благодійним фондом «Дім румунської мови» укладено договір щодо відновлення та реставрації літературно-меморіального музею М. Емінеску.

Відповідно до рішення Чернівецької міської ради від 27.01.2015 року, цей будинок, який є власністю територіальних громад, був переданий у користування обласному благодійному фонду «Дім румунської мови» разом з підрозділом обласного краєзнавчого музею.

Відтак, згаданим фондом оплачено виконання «Історико-містобудівного обґрунтування» щодо відновлення будинку на вулиці Арона Пумнула, 19 у Чернівцях. На даний момент Фонд здійснює пошук на подальшу розробку проекту реставраційних робіт.

За словами голови Благодійного фонду Василя Терицану, наразі від румунської сторони не надходило коштів для розробки проектної документації, натомість Румунський Уряд в межах чинного законодавства готовий профінансувати реставрацію музею.

Віктор Алексєєв звернувся до керівництва обласної та міської влади стосовно сприяння в реалізації зазначеного проекту, котрий заплановано здійснити впродовж декількох років.

За підсумками обговорення присутні дійшли згоди щодо початку підготовчого етапу проекту, зокрема, виготовлення проектно-кошторисної документації за кошти української сторони.

У ході зустрічі Михайло Павлюк запевнив у максимальній підтримці обласної виконавчої влади та зацікавленості в успішній реалізації запланованого: «Буковина з повагою та шаною ставиться до пам'яті світоча румунської літератури Міхая Емінеску. Переконаний: відреставрований музей М. Емінеску стане потужним культурним та туристичним центром як для буковинців, так і для гостей краю».

За матеріалами РОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews