На Буковині боротимуться з домашнім насильством

13.01.2019 08:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Питання виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» на регіональному рівні обговорено на скайп-нараді.

11 січня, заступниця Міністра соціальної політики України Наталії Федорович провела скайп – нараду, під час якої були обговорені питання виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» на регіональному рівні.

Від Чернівецької області на заході були присутні директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Віталій Савкіна та відповідальні фахівці за протидію домашнього насильства в Департаменті.

Так, заступниця Міністра на деяких ключових моментах:

- створення мобільних бригад соціально-психологічної допомоги жертвам домашнього насильства і насильства за ознакою статі, забезпечення їх функціонування в районах області;

- створення притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі;

- здійснення оперативної взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з підрозділами органів Національного поліції, службами у справах дітей, спеціалізованими установами підтримки постраждалих від домашнього насильства осіб;

- забезпечення координації заходів у сфері запобігання та протидію домашньому насильству відповідальних осіб в ОТГ області.

Крім того, Наталя Федорович наголосила, що з 11 січня 2019 року набирають чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, яким передбачено криміналізацію домашнього насильства (ст. 126-1 КК України), примушування до шлюбу (ст. 151-2 КК України), а також кримінальної відповідальності за невиконання обмежувальних заходів або обмежувальних приписів та непроходження програми для кривдників (ст. 390-1 КК України).

В новій редакції також викладено статті 152 «Зґвалтування» та 153 «Сексуальне насильство».

Також заступниця Міністра зауважила, що пунктами 19 та 22 постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі» передбачена персональна відповідальність за забезпечення своєчасного та ефективного вжиття заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі голів районних державних адміністрацій, міських рад та об’єднаних територіальних громад, які є координаторами з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

За матеріалами ЧОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews