Чернівецька область займає 7-8 місця в рейтингу формування територіальних громад

15.02.2019 07:44   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

За час впровадження реформи децентралізації влади, розпочатої Урядом з ухвалення Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, вже утворено 878 об’єднаних громад, до складу яких увійшли понад 4 тисячі сільських, селищних, міських рад. Ці громади стали важливими суб’єктами розвитку України.

Реформа децентралізації показала, що є однією з найбільш успішних в Україні, забезпечує створення комфортних умов для кожної людини в своїй громаді. Реформа дієва, а її результати свідчать, що для побудови сильних громад, а отже - і сильної країни - обрано правильний шлях.

Перші об’єднані громади Чернівецької області створено ще 2015 року. Протягом 5 років в області утворено 33 об’єднаних територіальних громади. Зокрема, у 2018 році ще 7 ОТГпродовжили формувати позитивну динаміку формування об’єднаних громад області, три з яких об’єдналися навколо районних центрів, а також одна – навколо міста обласного значення Новодністровськ. У результаті таких процесів всі міста районного значення та одне – обласного значення є центрами ОТГ, що свідчить про формування потужних центрів для соціально-економічного розвитку.

У серпні 2017 року Мінрегіон запровадив щомісячний моніторинг процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. Під час формування рейтингових показників областей упродовж серпня 2017 – лютого 2019 років періодично змінювались підходи до оцінювання, перелік показників. Якщо у 2017 році при складанні рейтингу враховували тільки 4 показники, а саме: кількість ОТГ, покриття площі області ОТГ, територіальні громади, що об’єдналися та кількість ОТГ з чисельністю менше 5 тис. осіб, то вже на кінець 2018 року їх кількість зросла до шести (додатково почались враховувались відсоток площі області, охопленої перспективним планом та відсоток населення ОТГ до загальної кількості населення).

На цьому етапі децентралізації важливе залучення громад до реформи. Зараз активізуються процеси приєднання громад до ОТГ та міст обласного значення. Чернівецька область - не виняток. У 2017 році механізмом добровільного приєднання до вже існуючих ОТГ скористались Сторожинецька, Глибоцька та Тереблеченська ОТГ, а у 2018 – Новоселицька, Кіцманська та Юрковецька ОТГ.

З лютого 2019 року  Мінрегіон змінив параметри рейтингу областей щодо формування спроможних громад та враховує вже 7 критеріїв. Відтепер у рейтингу не враховується кількість створених об’єднаних громад (ОТГ) в області, а у показниках чисельності населення та площі враховуються дані не лише ОТГ, а й міст обласного значення. Також на місце регіону у рейтингу впливає кількість районів в області, де не відбуваються процеси об’єднання, а також кількість міст обласного значення, до яких приєдналися сусідні громади. З’явився також параметр покриття території регіону перспективним планом.

Незважаючи на специфічні особливості Чернівецької області (найменша за площею, невелика кількість міст обласного значення та ін.), регіон завжди тримається на високих позиціях в рейтингу. Якщо у серпні 2017 року область займала 15 місце у цьому рейтингу, то впродовж квітня 2018 – лютого 2019 років стабільно займає 7-8  місце в рейтингу формування територіальних громад. Впродовж серпня-вересня 2018 року в загальному рейтингу областей область займала 6 місце, тобто знаходилась в так званій "зеленій зоні" областей, які є лідерами у впровадженні реформи децентралізації влади.

Обласна державна адміністрація забезпечуватиме і надалі організаційно-методичну підтримку та інформаційне сприяння добровільному об’єднанню територіальних громад, щоб мешканці області мали можливість й доступ до існуючих переваг реформи.

За матеріалами ЧОДА.
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews