В ефірі буковинських телерадіокомпаній порушують виборче законодавство

20.07.2019 19:26   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Дотримання виборчого законодавства буковинськими аудіовізуальними засобами масової інформації під час парламентських виборів – 2019 обговорили сьогодні в обласній державній адміністрації в. о. голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк та представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернівецькій області Любов Нечипорук.

Згідно моніторингу представництва Національної ради в Чернівецькій області, станом на 19 липня в ефірі електронних ЗМІ регіону зафіксовано вісім випадків політичної агітації в інформаційних випусках новин: включення передвиборних агітаційних матеріалів, використання символіки політичних партій. «Відповідно до положень частини 15 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» показ в інформаційних теле- і радіопрограмах (випусках новин) передвиборних агітаційних матеріалів партій, політичної реклами, заборонено, – відзначила Любов Нечипорук. – Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і мати належне означення».

У трьох випадках мають місце ознаки порушення буковинськими телерадіоорганізаціями частини 13 статті 72 Закону України «Про вибори народних депутатів України» (протягом демонстрації політичної реклами обов’язково демонструється повна назва (або прізвище, ім’я та по батькові) її замовника у формі текстового повідомлення, яке має займати не менше п’ятнадцяти відсотків площі екрана і бути виконане контрасним кольором до фону та бути сприйнятним для глядача).

Також зафіксовано два випадки, коли результати соціологічних досліджень були оголошені з ознаками порушення статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Вона передбачає, що ЗМІ у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, час його проведення, територію, яку охоплювало опитування, розмір і спосіб формування соціологічної вибірки, метод опитування, точне формулювання запитань, наводити можливу статистичну похибку.

Всі зафіксовані в ефірі ТРО Чернівецької області випадки ознак порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України» передані для розгляду робочою групою з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час виборчої кампанії позачергових виборів народних депутатів України, яка працює при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення.

Любов Нечипорук підкреслила, що політична агітація закінчується сьогодні о 24 годині. Відтак у найближчі два дні – 20 та 21 липня, розповсюдження передвиборчих агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, заклики голосувати чи не голосувати за партії – суб’єкти виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі, публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати заборонені.

Представництво Національної ради в регіоні продовжує здійснювати нагляд за дотриманням буковинськими електронними ЗМІ законодавства про вибори.

Михайло Павлюк зауважив, що зацікавлений у тому, аби телерадіоорганізації краю забезпечували виконання норм чинного законодавства про вибори народних депутатів, про що неодноразово йшла мова на зустрічах з міжнародними спостерігачами.

Також посадовець подякував Любові Нечипорук за співпрацю, привітав з продовженням перебування на посаді представника Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в Чернівецькій області та побажав їй успіхів у професійній діяльності. Нагадаємо: 1 липня на засіданні Національної ради призначено представників регулятора у 9 областях України, зокрема, по Чернівецькій.

За матеріалами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews