Буковинці зможуть перевірити якість ліків через смартфон

16.08.2019 11:07   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Вже цього вересня в аптеках з’являться препарати зі спеціальним маркуванням.

Як часто доводиться вам купувати ліки? Напевно від шлунку, головної болі чи від температури є у кожного у домашній аптечці. Та це не весь список, який інколи потрібен під час захворювання. Навіть через звичайний нежить і простуду доводиться купувати цілу "торбу" ліків. Але не завжди вони дієві, інколи взагалі побічні ефекти, які призводять до ще одної недуги. У кращому випадку – ліки просто не допомагають.

Я цих ліків уже стільки перепробувала, у мене високий тиск, і я ніяк не можу підібрати ліки. Одні пила, інші, лікарі призначали,а ефекту нема ніякого, - каже пані Лариса.

Я нікому не довіряю, і лікам також, найкращі і дієві ліки – це народна медицина, а ці всі нема чого на них навіть витрачати кошти, - розповідає пан Іван.

Вже цього вересня в аптеках з’являться препарати зі спеціальним маркуванням. Воно дозволить перевірити оригінальність продукції та країну походження препарату.

Постанову про старт пілотного проекту ухвалив Кабінет Міністрів 24 липня, інформує Міністерство охорони здоров’я у Facebook.

Споживачі зможуть контролювати оригінальність ліків з кінця року - саме тоді запрацює спеціальний мобільний додаток, за допомогою якого можна буде просканувати код на упаковці, йдеться у повідомленні.
Наразі маркування з’явиться лише на упаковках окремих препаратів. На пілотному етапі ця норма не є обов`язковою і носить добровільний характер для виробників ліків. Проте обов’язковим маркування стане поступово з 2021 до 2023 року.

Як це працюватиме. Дані про медикаменти будуть заносити в єдину базу даних, для того, щоб потім можна було відстежити препарат.

Пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток. Наразі цей додаток розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Очікується, що він стане доступним наприкінці року. Після сканування на екрані смартфона з’явиться інформація про конкретний лікарський засіб зокрема, чи препарат не є фальсифікований, протермінований або завезений до країни з порушенням норм.

Таким чином українці зможуть проконтролювати, що купують та чи дійсно це якісні ліки. За допомогою телефону зробити це можна буде швидко. Головне аби виробники дотримувалися усіх норм маркування.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews