В Україні вирує небезпечна хвороба, чи готові буковинські медзаклади?

02.11.2019 14:14   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

В інфекційному відділенні обласної лікарні зберігаються 5 флаконів протидифтерійної сироватки.

У попередні роки Україна отримувала протидифтерійні сироватки у вигляді гуманітарної допомоги від Індії, але термін їхньої дії закінчився у травні цього року, на щастя, вони не знадобилися, розповіла у програмі Суть Речей на Радіо 10 Марія Поліщук, заступниця директора Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА.

3-4 місяці тому Міністерство охорони здоров'я України  доставило у кожну область по 8 флаконів протидифтерійної сироватки, яка знаходиться сьогодні в інфекційному відділенні для дорослих обласної клінічної лікарні, але може бути використана для будь-якого пацієнта, якщо такий пацієнт буде, розповіла медик.

"З цих 8 флаконів, 3 ми віддали на Закарпаття, тому що у них така кількість пацієнтів, що виник брак сироватки, 5 флаконів залишили для мешканців Чернівецької області. Тобто запас на старті, якщо раптом хтось захворіє, у нас є", - запевнила Марія Поліщук. 

Як розповів під час програми Юрій Падурару, лікар-епідеміолог, заввідділенням ДУ "Чернівецький обласний лабораторний центр" МОЗ України, у Чернівцях пройшло позачергове засідання оперативного штабу, під час якого обговорили епідемічну ситуацію з дифтерією в Україні.

  «Ми почали з того, що зібрали кращих фахівців області розробили заходи, які нам дадуть можливість оперативно відреагувати на випадки дифтерії, якщо вони будуть", - сказав Юрій Падурару. 

Як зазначили медики, у Чернівецькій області, є два великих стаціонари, це обласна дитяча лікарня та обласна лікарня для дорослих, які мають потужні інфекційні відділення.Також є інфекційні ліжка у районах області.

"У Сокирянському, Хотинському, Сторожинецькому, Кіцманському районах є спеціальні боксовані інфекційні відділення. У Глибоцькому районі, Вижницькому. У нас невелика кількість районів не мають інфекційних ліжок, але для них уже дуже давно розроблений маршрут куди госпіталізуються інфекційні хворі. На колегії всі головні лікарі отримали доручення перевірити готовність реанімаційних відділень, апаратів штучної вентиляції легень до випадку, якщо буде поступати пацієнт з дифтерією і в нього будуть проблеми з диханням, або критично важкий стан", - розповіла Марія Поліщук. 

Для того, щоб у країні виробився так званий колективний імунітет до такої хвороби як дифтерія, мають бути щепленими не менше 95,5 відсотків населення. Тільки у такому випадку люди, яким протипоказані щеплення зможуть вижити. Однак нині значна частина населення України, та Буковини зокрема, не має щеплення від дифтерії. Як розповіли медики, починаючи з 2012 року, в Україні не було вакцини АДП-М, що призвело до накопичилася великої кількості невакцинованих громадян. 

Нині вакцини проти дифтерії є у достатній кількості, тож лікарі закликають буковинців, котрі не мають щеплення, вакцинуватися. Вакцини якісні та ефективні, закуповуються міжнародними організаціями, запевнила Марія Поліщук. 

"Дифтерію важко відрізнити від гострого тонзиліту, це можна зробити лише лабораторно. Тож кожен мешканець має знати, що робити, якщо у нього тонзиліт: потрібно звернутися до сімейного лікаря, або до ЛОР-лікаря, який має зробити мазок. Якщо стан важкий, то треба госпіталізуватися, якщо ні – чекати результату вдома. Дифтерія – інфекція повітряно-крапельна, як кір і грип, лише викликається не вірусом а бактерією", - розповідає Марія Поліщук. 

За словами медиків, дифтерія може давати ускладнення, але найскладніше те, що вона виділяє велику кількість токсинів. І цей токсин лікується так званим протидифтерійним антитоксином, який і називають сироваткою.  «Дифтерійна паличка завжди є серед людей і передається від людини до людини. Якщо люди не прищеплені, то вона має дуже високий показник смертності, тобто дуже великий відсоток людей, які не прищеплені і якщо вони ефективно не ліковані, мають шанс померти», - застерігає Марія Поліщук. 

В Україні зареєстровано 20 випадків дифтерії, 18 з яких діагностували у жовтні. Зареєстровані випадки дифтерії у Луганській, Хмельницькій, Тернопільській, Закарпатській областях та у місті Києві, зазначив Юрій Падурару, лікар-епідеміолог.  За словами медиків, в Україні можлива епідемія дифтерії. 

Марія Поліщук, заступниця директора Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА: «Спалах уже є і ситуація може відрізнятися від області до області. Все залежить від того, який рівень прищепленості дітей, дорослих, як будуть спрацьовувати заклади охорони здоров’я, як будуть насторожені мешканці, наскільки вчасно вони звертатимуться за медичною допомогою. Якщо це все буде спрацьовувати у нас є шанс уникнути епідемії. Водночас, ми пам'ятаємо, коли у 90-х роках спалах дифтерії був колосальним, через те, що велика кількість мешканців була не щепленою»

Джерело: acc.cv.ua

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews