Скандали, самодіяльність та призначення: підсумки року для Чернівців

31.12.2019 10:20   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

2019 рік закінчиться за декілька годин. Підсумки подій, що трапилися у Чернівцях, напрошуються самі, як і підсумки кожної людини в кінці року. «Шпальта» вирішила виділити головні і присудила номінації, звісно, суб’єктивно.

 Журналісти shpalta.media підготували головні події, які привернули увагу чернівчан за 2019-ий рік.

ТАЛІСМАН РОКУ


Символічно, що у рік Свині звання «талісман року» отримав кабанчик. Волохатий ньюзмейкер, за словами очевидців, понад добу гуляв вузькими австрійськими вуличками Чернівців та розважав роззяв, які фільмували його на свої смартфони. Тварину все ж упіймали і передали у Сторожинецький лісгосп.

СРАЧ РОКУ

null
Фото Василя Забродського

Редакція «Шпальти» довго обирала між знаковими цьогорічними фейсбук і реальними словесними суперечками. Непродуктивних сварок із переходом на особистості було чимало. Є передчуття, що навіть під цією публікацією може бути вербальна сутичка. Але після довгих обговорень ми все ж вирішили віддати номінацію муралу Боба Марлі на вулиці Українській. Майже місяць не вщухали баталії у коментарях: одні були за, інші проти, байдужих було мало. Двічі авторам картини доводилося перемальовувати легендарного ямайця після вандалів. Чвари вщухли, а Марлі й нині там, на стіні.

ВАНДАЛ РОКУ

null
Фото pogliad.ua

Серця чернівчан сколихнула жахлива подія, яка сталася під покровом ночі на вулиці Ольги Кобилянської. Там, де бруківку підмітали трояндами, пройшлася нога «громадянина України». Вандал почав трощити термочаші з квітами у центрі вулиці. Одну за одною, вживаючи ненормативну лексику. Вершиною цинізму стало ще й те, що він зафільмував на смартфон безчинство і назвав на відео своє ім’я та прізвище. Гіркий післясмак такого злочину не виправило ні публічне вибачення у газеті, ні штраф у 13 803 грн 85 копійок.

ПРИЗНАЧЕННЯ РОКУ

null
Фото Шпальта

Рік, що минає, був плідним на призначення як для України, так і для Буковини. Наша держава отримала нового Президента, а край букових лісів – голову обласної державної адміністрації. Наша земля чи не остання отримала керівника. Довго в інтернет-мережах ширилися чутки, та 28 жовтня все стало на свої місця. Тому саме Сергій Осачук виграв номінацію «Призначення року».

ПОНОВЛЕННЯ РОКУ

null

Чиновники поновлювалися цього року у Чернівцях, як ніколи. Одразу декілька людей повернулися на основні посади. Після численних засідань, детально висвітлених всіма місцевими медіа, мер Олексій Каспрук знову зайняв почесне місце у президії міської ради. Саме Олексій Павлович переміг у номінації «Поновлення року».

ПРОВАЛ РОКУ

null

Провальними цьогоріч стали дві знакові події. Обидві пов’язані з управлінням культури міської ради. Змагався День міста Чернівців, який скотився у провінційне свято: з подіями на кшталт уже набридлої «Переберії статуї Європи» або презентації у маленькому залі кінотеатру музичного фільму «Жило-було село». Але перемогу отримав ювілейний 30-річний фестиваль «Червона рута». На виступи гуртів у «Літньому театрі» збиралися десятки людей, а з анонсованих переможців минулорічних фестів не приїхав ніхто. Як написав у розлогому пості у Фб журналіст Тарас Піц, «фестиваль перетворився на пшик», і заслужено отримав номінацію «Провал року».

 

Більше про головні події 2019 року у Чернівцях читайте у продовженні на shpalta.media.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews