На Буковині селяни цькують родину, яка приїхала з Китаю

24.02.2020 09:52   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Родина з Буковини, яка повернулася десять днів тому з Китаю, ув'язнила себе в хаті через паніку односельців.

У Долинянах люди обривали телефон сільської ради, бо буцімто подружжя з дитиною можуть бути носіями коронавірусу, йдеться в сюжеті ТСН.

Галина Думанська із сином Назаром була в Китаї на лікуванні. У 4-річного хлопчика ДЦП, упродовж двох років вони вже вчетверте літають у Піднебесну, щоби поставити сина на ноги. Після спалаху коронавірусу їм довелося перервати курс лікування і терміново вилетіти в Україну. Родину щонайменше чотири рази обстежували закордонні медики. "Ми коли летіли, в нас було чотири літаки. В нас постійно був огляд, контроль – температура, якісь датчики", - пригадує жителька Долинян.

 

У рідному селі родину зустріли не надто гостинно. "На це відповіли бунтом таким серйозним, люди почали критикувати мене, що ми скоїли злочин, тому що ми не пройшли обстеження в Борисполі, я не знаю яке", - каже Галина Думанська. Через це жінка вирішила ув'язнити себе і родину в хаті: старшу доньку, яка взагалі не була в Китаї, не пускає до школи, самі ж виходять на подвір'я лише на кілька хвилин — подихати. А ще Галина попросила медиків, щоби ті взяли аналізи на коронавірус, аби односельці заспокоїлися.

Медики зайшли до хати в захисних костюмах – селяни перелякалися ще дужче: "Якщо маски не допомагають, то що? Як приїхали, то були в комбінезонах. Не в масках". Селяни почали вимагати від старости цілковитої ізоляції родини. "Телефон був червоний, у мене паніка. Директор школи говорить — приходять батьки з цього  класу, плачуть, бо пустили дівчинку, в третьому класі дівчинка. Забирають дітей", - каже староста Долинян Валентина Дудчак.

 

За що цькують його доньку, пішов у сільську раду з’ясовувати батько Галини. У відповідь дістав вимогу вдягнути маску, а тоді вже заходити в державну установу. "Вони сказали: ти не маєш права йти без маски, бо твої діти приїхали з Китаю, з зони ураження, вони всі заражені, вони перенесли коронавірус в Долиняни!" - розповів Анатолій Дерев'янко. Заступник керівника громади все спростовує – каже, що їх схвилювало те, що родина не пройшла перевірку на коронавірус в українському аеропорту. "Прийшли люди з Долинян, скаржилися, що нам робити", - пояснює заступник голови Недобоївської ОТГ Анатолій Мигалатюк.

Галина Думанська вже більше тижня чекає результатів аналізів із Києва. Без них їй в селі — з хати ні ногою. 14 днів добровільної обсервації спливають у понеділок, але чи можна покидати оселю, родина не впевнені. Галина телефонує до старости, щоби спитати дозволу – та пропонує карантин подовжити ще на місяць: "Карантин, узагалі-то, оголошується не 30 днів, а 40".

 

Галина та її родина — здорові, у них немає жодного симптому навіть ГРВІ, каже лікар-епідеміолог. "Щодо інкубаційного періоду карантину – ви все витримали, як годиться, і нехай не хвилюється староста", - переконує керівник відділу Чернівецького лабораторного центру Юрій Падурару. Медик вважає, що родина Думанських може вже в понеділок виходити зі своєї вимушеної обсервації, навіть не чекаючи результатів аналізів. Але як сприймуть це в селі — невідомо.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews