Невдовзі чернівчанам доведеться отримувати ще й третю платіжку за газ

12.07.2021 08:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Співвласники багатоквартирних будинків мають укласти договір технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

І за це буде окрема оплата, про це пише "Молодий буковинець".

Усі газопроводи, які проходять по фасадах або в під’їздах мають обслуговуватися коштами мешканців.

Укладати договір можна з "Чернівцігазом" або будь-якою фірмою, яка має дозвіл на виконання таких робіт. Повноваження на укладання договору співвласники можуть надати управителю, ОСББ або вибрати відповідальну особу на зборах.

У "Чернівцігазі" пояснили, коли і як мешканцям потрібно буде сплачувати за нову послугу.

"НКРЕКП розробляє зразок типового договору і кошторис, для того, щоби була можливість виставляти рахунки, а профільне міністерство – порядок їх обслуговування. Зараз ці документи – на стадії розробки. Як такої, окремої третьої платіжки не буде. Керівна компанія може внести ці витрати до вартості послуги з утримання будинків і прибудинкових територій. Тому немає потреби у виділенні цього платежу в окрему квитанцію", – пояснює керівниця пресслужби "Чернівцігазу" Вікторія Голодняк.

НКРЕКП зобов'язав повідомити споживачів газу про новий тариф і його умови. Тому вже у найближчих платіжках на розподіл газу від "Чернівцігазу" та в особистих кабінетах буде інформація про цей тариф.

Однак перш ніж укласти договір на обслуговування внутрішньобудинкових мереж, потрібно в "Чернівцігазі" оформити акт розмежування, у якому вказується межа балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, а також технічні особливості газової мережі будинку. І лише після цього можна визначитися із надавачем послуг і кошторисом.

"Внутрішньобудинкові мережі – це мережі, які проходять по фасаду будинку та знаходять у під’їзд. А ось мережі у квартирі – це справа кожного мешканця окремо", – зазначає Вікторія Голодняк.

Якщо ні ОСББ, ні управлінські компанії договори на обслуговування внутрішніх газових мереж не укладуть, то роботи автоматично здійснюватиме "Чернівцігаз", який виставлятиме рахунки мешканцям.

Розмір тарифу наразі не називають, бо суми залежать від стану газових мереж у будинку. Тариф для кожного будинку буде індивідуальним.

"У разі аварійної ситуації аварійна служба "Чернівцігазу" припиняє розподіл газу. Але обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж є ринковою послугою. Тому співвласники можуть вимагати від керівних компаній укладання таких договорів, щоб газова система обслуговувалась", – каже Вікторія Голодняк.

"Чернівцігаз" звернувся до Чернівецької міської ради з пропозицією організувати круглий стіл за участі голів ОСББ, керівників управлінських компаній, щоби роз’яснити усі питання щодо змін. Але наразі це питання не узгодили.

Немає й остаточних термінів, коли нова послуга почне діяти і коли за неї потрібно буде сплачувати. Але в "Чернівцігазі" зазначають, що цю роботу потрібно розпочинати вже.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews