Медіація на Буковині: мости співпраці з системою БПД

13.07.2021 14:19   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У Чернівцях відбувся круглий стіл-воркшоп на тему: “Етичні стандарти та механізми впровадження медіації в Україні: що є необхідним і достатнім?”. Організували його громадська організація «Національна асоціація медіаторів України» разом із лабораторією медіації, переговорів та арбітражу кафедри публічного права Чернівецького національного університету та «Буковинським центром медіації”. Долучилися до проведення заходу й фахівці системи безоплатної правової допомоги у Чернівецькій області.

Актуальність тематики круглого столу, за словами його організаторів, зумовлена діями різних стейкхолдерів (зацікавлених сторін), які розвивають сферу медіації в Україні, що подекуди нагадують відому байку Леоніда Глібова про лебедя, щуку і рака. Саме тому участь в таких зустрічах беруть люди, які мають практичний досвід у проведенні медіації та оцінюють ситуацію під різним кутом зору.

Учасники круглого столу в Чернівцях – представники місцевої влади, безоплатної правової допомоги, поліції, ювенальної превенції, нотаріату, соціальних служб, прокуратури, суду та громадського сектору обговорили досвід впровадження медіації на Буковині, а також напрацювали консолідоване бачення проблем та подальших кроків для забезпечення достатньої та необхідної якості послуги, безпеки як стейкхолдерів-замовників, так і медіаторів.

Під час заходу представили й результати дослідження, яке провели в рамках проєкту «Посилення спроможності спільноти медіаторів до формування в Україні критеріїв якості послуг з вирішення спорів» за підтримки The Matra Programme Королівства Нідерландів. Це – оцінка можливостей використання медіації особами, які безпосередньо перебувають у конфлікті та  можливостей її просування особами, що працюють з конфліктами на професійній основі.

Відтак учасники круглого столу обговорили майбутні спільні дії та конкретні кроки співпраці у сфері медіації на Буковині. Попри те, що центри безоплатної правової допомоги самі не займаються медіацією, її пропонують та рекомендують клієнтам як один зі способів вирішення конфліктів чи проблемних питань. Приміром, залучення медіаторів до «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», котру нині реалізовує по всій Україні система БПД,

- Успішна реалізація програми з відновного правосуддя для неповнолітніх, яку нині впроваджують по всій Україні, просто не можлива без участі  адвокатів-медіаторів. Саме їхня роль є ключовою для того, аби підлітки, які вперше скоїли кримінальний проступок або нетяжкий злочин, отримали шанс бути звільненими від кримінальної відповідальності, – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews