Як реалізовують програму з відновного правосуддя на Буковині

14.02.2022 12:28   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

З 2019 року в шести областях України почали реалізовувати пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». З квітня 2020 року, завдяки позитивному досвіду, проєкт поширили на всі регіони нашої держави, в тому числі, і в Чернівецькій області.

Нагадаємо, програму відновлення реалізовують на базі системи надання безоплатної правової допомоги, та можуть застосувати до неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, лише за чотирьох умов:


● наявність потерпілої сторони;
● якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
● визнання підлітком факту вчинення правопорушення;
● згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

Якщо умови кримінального провадження відповідають цим пунктам, тоді прокурор інформує неповнолітнього підозрюваного, його законного представника, потерпілого (його законного представника) про можливість участі у програмі і залучення Регіональним центром з надання БВПД правової допомоги адвоката-посередника, який проводитиме процедуру медіації.

- Основна мета цієї програми, яка побудована на відновних підходах у кримінальних провадженнях, в першу чергу – забезпечити відшкодування заподіяної шкоди потерпілому, відновити психоемоційний стан потерпілої сторони та неповнолітнього, який є підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення, забезпечити максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації, а також запобігти повторним кримінальним правопорушенням, – наголосив директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Читайте також

Як чернівчанам отримати безоплатну правову допомогу?

Упродовж 2021 року на Буковині 77 підлітків вчинили протиправні кримінально-карані діяння. Програму відновлення для неповнолітніх, підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення, у Чернівецькій області торік застосовано у 5 провадженнях. Усі учасники її успішно пройшли. Чотирьох підлітків звільнено від кримінальної відповідальності. Щодо однієї дитини судовий розгляд провадження триває (нещодавно Регіональний центр з надання БВПД у Чернівецькій області передав до прокуратури оновлений звіт із виконання програми відновлення, який має бути врахований під час судового розгляду цієї справи).

Однією з ключових в успішній реалізації програми відновлення для неповнолітніх є роль адвоката-медіатора. Адже від вдалого проведення посередництва між потерпілою та постраждалою стороною залежить не лише їхнє примирення, але й фактично подальша доля підлітка, який вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин. У Чернівецькій області до реалізації проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх наразі залучено трьох адвокатів-медіаторів – Олену Зімніцьку, Вікторію Роскрут та Анастасію Спіжавку.

- Ми постійно наголошуємо, що коли є змога в конкретній кримінальній справі, пов’язаній з неповнолітнім застосувати програму з відновного правосуддя, потрібно донести цю інформацію до всіх сторін цього процесу – прокурора, слідчого, судді, – каже адвокат-медіатор Анастасія Спіжавка.

Приклади успішних справ із застосування «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» у Чернівецькій області за 2021 рік:

– https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/yak-chuzha-mobilka-led-ne-zipsuvala-pidlitku-zhyttya/

– https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/potsupyv-telefon-ale-za-graty-ne-potrapyv-pershyj-uspih-vidnovnogo-pravosuddya-na-bukovyni/

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews