Чистий четвер 2022 року: що можна і не можна робити

21.04.2022 08:09   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Четвертий день Страсного тижня є одним з найбільш значущих. Цього року ми відзначаємо його 21 квітня. У матеріалі "ТСН" розповіли, чим особливий цей день, які існують традиції та заборони.

 

Згідно з церковними настановами, у четвер Ісус Христос встановив Таїнство Євхаристії на Тайній Вечері, а пізніше був заарештований первосвящениками і відправлений до в'язниці. Цього дня у храмах проводяться богослужіння, під час проповіді згадуються усі земні страждання Спасителя перед розп'яттям на Голгофі.

Що можна робити у Чистий четвер

З давніх-давен люди вранці йшли до водойми і занурювалися у воду, щоб "очиститися" від гріхів та оздоровити свій дух. Наразі цей обряд замінили ранковим душем. Вважається, що вода в Чистий четвер має особливу силу, яка змиває всі гріхи та неприємності, накопичені за минулий рік. Під час купання можна прочитати молитву і попросити Бога, щоб він вигнав ваші печалі та негаразди. Господині цього дня займалися генеральним прибиранням та іншими домашніми справами.

Що заборонено робити у Чистий четвер

Цього дня категорично забороняється давати комусь та позичати в когось гроші, виносити з дому речі, а також провокувати конфлікти, пліткувати, лихословити та обманювати людей. Не можна влаштовувати галасливі застілля та розпивати алкогольні напої. Також у Чистий Четвер не можна вінчатися, влаштовувати весілля та хрестити дітей.

Враховуйте, що Великий піст ще триває і останній його тиждень є найсуворішим. Тим, хто його дотримується, як і раніше, заборонено вживати молочні продукти, м'ясо та рибу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews