Матерям із непростою долею у Чернівцях розповіли про новації в отриманні безоплатної правової допомоги та подолання стресів

15.07.2022 15:10   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

 Фахівці та волонтери системи БПД провели правопросвітницький захід у Чернівцях в "Соціальному центрі матері та дитини".

Юристка Чернівецького місцевого центру з надання БВПД Юлія Загарія розповіла підопічним та працівникам соціальної установи про збільшення з 1 липня 2022 року розміру прожиткового мінімуму в Україні, а також про можливість отримання безоплатної правової допомоги.

Прожитковий мінімум на одну особу нині становить 2508 гривень. При цьому для основних соціальних і демографічних груп населення його розмір є таким:

  • для дітей віком до 6 років - 2201 гривня;
  • для дітей віком від 6 до 18 років - 2744 гривні;
  • для працездатних осіб - 2600 гривень;
  • для осіб, які втратили працездатність - 2027 гривень.

Також із 1 липня змінився мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, який не може становити менше як 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку: 

  • для дітей до 6 років - 1100,50 грн.
  • для дітей від 6 до 18 років - 1372 грн. 

Крім того, Юлія Загарія розповіла про те, що у зв'язку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму, змінилися суми середньомісячного доходу, які  дозволяють громадянам мати право на безоплатну вторинну правову допомогу. А це – захист, складання документів процесуального характеру, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

- Так, працездатна особа має право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо її середньомісячний дохід не перевищує 5016 грн., а непрацездатна особа – якщо її середньомісячний дохід не перевищує 4054 грн. При цьому право на БВПД мають й інші категорії громадян – детальніше про це можна почитати в статті 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу», – каже Юлія Загарія.

Долучилася до проведення заходу й волонтер Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області психолог Маріяна Зубатюк. Вона розповіла матерям із малолітніми дітьми про невідкладну психологічну допомогу, оскільки люди нині часто піддаються впливу негативних стрес-факторів (як-от, повітряні тривоги), наслідком яких можуть бути стресові розлади. 

  • Спочатку треба заспокоїти людину, якщо вона дуже збуджена чи налякана, повернути до стану адекватного ситуації. При цьому необхідно самому демонструвати спокій, говорити впевнено та чітко. Також людині можуть допомогти нормалізувати стан дихальні вправи, звуки природи, заспокійлива музика чи молитва, - наголосила Маріяна Зубатюк.
null
Фото з мережі Інтернет

На завершення заходу його учасники задавали запитання гостям та отримали друковані матеріали про безоплатну правову допомогу.

   Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

null
Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews