Соняшники Байдена, овації конгресменів та премія українцям: з чим Олена Зеленська повертається із США

22.07.2022 00:24   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
У четвер, 21 липня, завершився візит Олени Зеленської до США, куди вона прибула на запрошення своєї колеги за статусом першої леді Джілл Байден. Про те, які меседжі озвучила в рамках зустрічей із представниками американської влади та істеблішменту дружина гаранта української Конституції та з яким переговорним багажем повертається до Києва — у матеріалі Lenta.UA.

"Дивне почуття: на п'ятому місяці російського вторгнення опинитися в країні, де люди не лякаються сирен і літають мирні літаки", - так описала свої перші враження від перебування в Сполучених Штатах Олена Зеленська, куди вона прибула 18 липня на запрошення першої леді США Джілл Байден.

Традиційно, рівень завдань першої леді – це культура, освіта, права людини, проте повномасштабна війна з путінською Росією, серед іншого, геть-чисто розмила дипломатичні рамки, що були сталими протягом десятиліть…

На порозі Білого дому першу леді України зустрічало американське подружжя номер один. При цьому, як розповіла в бліц-інтерв'ю одному з українських телеканалів Олена Зеленська, поява президента Джозефа Байдена з великим букетом соняшників у руках стала для неї приємним сюрпризом — цей штрих не був передбачений протоколом.

Для свого візиту до резиденції американського лідера дружина президента Зеленського обрала блідо-жовтий костюм від відомої вітчизняної дизайнерки Лілії Літковської та блакитні туфлі-човники. Примітно, що Джилл Байден у своїй була у жовтих туфлях. Таким чином, перші леді створили взуттєвий "лук", яка відображає кольори національного прапора нашої країни. При цьому, як заявила пізніше Олена Зеленська, вони з Джілл Байденом обирали гардероби для зустрічі, не узгоджуючи деталей. Ну що ж, хочеться вірити, що такі дрібні спонтанності — це взаємне почуття моменту та синхронні погляди на поточну ситуацію у Україні, що воює.

До речі, у Білому домі, оприлюднюючи офіційні фото з цієї зустрічі, також окрему увагу приділили ногам перших леді, опублікувавши їхні знімки крупним планом. Тобто, здавалося б, маленький гардеробний символізм відіграє не останню роль у великій політиці.

Щодо безпосередніх переговорів Зеленської та Байден, то в ході зустрічі вони обговорили низку гуманітарних проектів, «метою яких є полегшення стану людей, які сьогодні страждають від війни». Зокрема, йшлося про лікування українських дітей у США та їх протезування в американських клініках, а також про низку освітніх ініціатив та допомогу тимчасовим вимушеним внутрішнім переселенцям.

Також дружина нинішнього господаря Банкової провела зустріч із Дагласом Емхоффом – першим в історії другим джентльменом США, чоловіком віце-президента країни Камали Харріс.

Рандеву пройшло у розширеному форматі і в ньому брали участь посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, головний лікар Сполучених Штатів Вівек Мерті, заступник Держсекретаря з політичних питань Вікторія Нуланд, перший заступник міністра USAID Ізабель Коулман та старший директор Ради національної безпеки США з питань Європи Аманда Слоат . Олена Зеленська наголосила, що хоч це й незвично звучить від першої леді, «але головним питанням сьогодні є постачання Сполученими Штатами Україні потужної високоточної зброї, яка допоможе нам захистити дітей та цивільних та прискорити перемогу у війні».

У будівлі Меморіалу жертвам комунізму у Вашингтоні Олені Зеленській вручили премію Dissident Human Rights Award. Зазначимо, що DHRA – це впливова освітня, дослідницька та правозахисна некомерційна організація, створена 1993 року одноголосним рішенням американського Конгресу. Починаючи з 2015 року премія Dissident Human Rights Award присуджується активістам та дисидентам – представникам поневолених народів за їхню хоробрість у відстоюванні прав людини та свободи. 2022-го вперше премією відзначили не конкретну людину, а весь народ України за «мужню боротьбу за свободу і проти агресивної війни Росії».

 

«Хоча Меморіал присвячений жертвам злочинів комунізму, слід пам'ятати, що комунізм – це лише один із образів тоталітаризму. Агресивна система може називатися як завгодно, але ми легко дізнаємося, що це тоталітаризм за його головними ознаками - агресією, насильством, повним знеціненням людського життя. Це саме те, з чим в особі сьогоднішньої Росії має справу Україна», – наголосила Олена Зеленська, приймаючи нагороду, наголосивши, що наша країна сьогодні бореться з новим тоталітаризмом не лише за себе, а й за весь світ.

У рамках візиту до США дружина українського президента також провела переговори з Держсекретарем Ентоні Блінкеном, на зустріч з яким обрала сукню символічного кольору хакі знову-таки від Литковської (до речі, зовсім недавно дизайнер вступила в офіційні шлюбні зв'язки з екс-секретарем РНБОУ Олександром Данилюком). .

 

«Його (Блінкена – ред.) позиція щодо того, що цитую: «суверенна, незалежна Україна існуватиме набагато довше, ніж Путін», залишається незмінною», - написала Зеленська в Instagram.

У Вашингтоні Олена Зеленська також зустрілася з головою агентства США з міжнародного розвитку Самантою Пауер. Агентство з моменту повномасштабного вторгнення РФ виділило мільйони доларів на підтримку українського уряду та гуманітарні потреби. А вчора перша леді нашої країни виступила у американському Конгресі. Це перший виступ дружини президента перед конгресменами. Не саме Зеленської, а взагалі першій леді. І це справді висока честь та привілей.

Олену Зеленську зібралися послухати багато членів Конгресу, включаючи лідерів більшості та меншості, адже Україна має двопалатну підтримку. Привітальне слово говорила речник Ненсі Пелосі: «Перша леді, я представляю вам членів Конгресу Сполучених Штатів, які потужно підтримують український народ і захоплюються лідерством вас, вашого чоловіка та всього народу. Слава Україні!".

Олена Зеленська виголосила свою промову українською мовою. Члени Конгресу вітали її оплесками стоячи. Початок виступу був присвячений сім'ї, дітям та світу, який порушила російська агресія. Дружина українського президента продемонструвала відео з дівчинкою Лізою з Вінниці, яка загинула нещодавно від російського удару по одній з міських площ і стала уособленням страждань мирних українців під час цієї війни. Зеленська також показала фото та відео жертв удару по Кременчуку та іншим містам нашої країни. «Ми дуже вдячні за те, що США стоїть з нами разом у цій боротьбі за наші спільні цінності, за наше життя та незалежність. Те, що Росія вбиває, – Америка рятує», – сказала перша леді України.

Вона також окремо наголосила, що, як і інші українські мами, не знає, чи зможуть її діти піти у вересні до школи чи університетів. При цьому леді Зе явно не випадково додала, що вони зможуть це зробити, напевно, якщо небо буде захищене: «На жаль, війна не завершена, терор триває. І я звертаюся до всіх вас від імені тих, хто був убитий, від імені тих, хто втратив руки та ноги, від імені тих, хто живий і чекає на повернення рідних з передової. Допоможіть нам зупинити російський терор проти українського народу! Я прошу те, про що я ніколи не хотіла б просити. Прошу про зброю. Зброя, яка буде використана не для розв'язання війни на чужій землі, а для захисту наших будинків та права прокинутися вдома. Я прошу про системи протиповітряної оборони, щоб ракети не вбивали дітей у візках і не знищували дитячі кімнати та цілі сім'ї...».

 

Зазначимо, що Зеленська не обіймає жодної офіційної посади в українському уряді, але всі чотири з лишком місяці війни на своєму рівні веде досить активний діалог з політиками, громадськими організаціями та журналістами.

Зважаючи на все, індивідуальний геополітичний дебют першої леді дуже сподобався Володимиру Зеленському, який кілька місяців тому також звертався до Конгресу із закликом надати Києву додаткову військову техніку. Незабаром після цього конгресмени, нагадаємо, схвалили безпрецедентний пакет допомоги Україні близько $40 млрд. Більшість цієї суми призначена на військові потреби, решта – на відновлення інфраструктури та сприяння нашим біженцям у Європі.

«Перша леді… Наша… Моя. Вперше у Конгресі США. Вперше про війну. Про те, що насамперед потрібно Україні. Заради всього українського народу. Від нас усіх. І, звичайно ж, ми переможемо», - написав учора Зеленський у себе в Twitter саме після спічу своєї дружини перед американськими законодавцями. А вже у вечірньому відеозверненні нинішній господар Банкової дав більш розширений та предметний коментар: «Впевнений, що ви бачили, наскільки ефективною є зброя, надана партнерами, насамперед сучасні реактивні системи залпового вогню. Назва HIMARS стала для наших людей майже рідною - так само, як раніше Javelin або NLAW, як "Стугна" або "Нептун". І очевидно, що така ж вагома назва з'явиться від сучасних систем протиповітряної оборони, які ми запитуємо у партнерів».

За словами глави держави, українська влада не припиняє роботу, щоб отримати ефективні ППО і «є вже певні домовленості щодо цього». Разом з тим, Зе підкреслив, що «потрібна зовсім інша швидкість та масштаб захисту». Зеленський звернув увагу, що ці питання залежать від політичних рішень, які можуть бути ухвалені у ключових столицях. Саме тому, за його словами, тема протиповітряної оборони стала ключовою у виступі першої леді України перед Конгресом США: «Це було вперше в історії, коли перша леді робить таке звернення до Конгресу, і, безперечно, це честь для України, для всіх наших людей. Виступ був максимально практичним та щирим – фактично від імені всіх наших сімей. Олена розповіла про жертви російського терору та реальну можливість для наших американських друзів допомогти нам зупинити цей терор. Це може бути нашою спільною перемогою – українським та американським народами. Впевнений, що відповіді на запити України не забаряться – російський терор має програти».

До речі, саме в середу, 20 липня, стало відомо про те, що Вашингтон надасть Україні ще чотири ракетні системи залпового вогню HIMARS. Про це заявив голова Пентагону Ллойд Остін. Зазначимо, що разом із нещодавніми надходженнями за два останні місяці в Україні вже має бути 16 систем HIMARS. Крім того, офіційний Київ вже отримав певну кількість подібних систем MLRS M270.

Загалом Україна має отримати близько 20 систем HIMARS, повідомив Остін. «Ми також передамо найближчим часом дві системи протиповітряної оборони NASAMS, щоб допомогти Україні захистити своїх військових та цивільних від російських ракетних атак. США також зобов'язуються відправити більше боєприпасів до HIMARS, високоточних артилерійських боєприпасів та тактичних машин, а також надати іншу терміново необхідну підтримку», – резюмував глава Пентагону.

Нагадаємо, HIMARS – це американська система залпового вогню, її назва – High Mobility Artillery Rocket System – перекладається як «високомобільна артилерійська ракетна система». Це аналог «Градів» або більш далекобійних «Смерчів» та «Ураганів», але з акцентом на влучність. GPS-навігатор в американських реактивних ракетах дозволяє знищувати цілі із меншою витратою боєприпасів. Важливим фактором роботи систем є вид боєприпасів, які використовують HIMARS – їхня номенклатура може відрізнятися від реактивних ракет, що б'ють на відстань 40 або 80 км, до потужних балістичних ракет ATACMS, модифікації яких можуть мати радіус удару до трьохсот кілометрів. Військові експерти зазначають, що Україна вже вийшла на глибину ударів 85 км і очікують, що в майбутньому зможе отримати нові боєприпаси, здатні потрапити в ціль на відстані 150-300 км.

На сьогоднішній день головний вплив HIMARS та аналогів на війну – дуже точні удари по критично важливих для росіян об'єктах. Експерти припускають, що незабаром HIMARS і M270 можуть перейти від «страти» великих російських арсеналів до штабів полків, дивізій та бригад россил, а потім і на менші пункти управління батальйонів та рот, що може суттєво змінити погоду на фронті. На нашу, звісно, користь.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews