Скільки насправді коштує квиток на тролейбус у Чернівцях

02.08.2022 00:24   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Що входить у вартість квитка? Працівники Чернівецького тролейбусного управління пояснюють чернівчанам, яким мав би бути "чесний" тариф на проїзд.
 
Якщо говорити про електротранспорт, то тут суттєві витрати на заробітну плату (27,4%) та на електроенергію (19,8%), ціна якої до речі, зросла. У вартість квитка включаються також видатки на обслуговування, утримання та поточний ремонт рухомого складу. Зазначимо, що виробнича собівартість зросла до 21,3%.
 
Наприклад, автобус не потребує додаткових коштів на обслуговування, а у тролейбуса це безперебійне функціонування контактно-кабельних мереж, тягових підстанцій тощо.
 
У тарифі повинен бути закладений відсоток рентабельності, тобто прибуток підприємства. Його можна спрямувати на розвиток чи ремонт електротранспорту. Якщо врахувати відсоток рентабельності, вартість квитка складатиме 15 гривень.
 
Інвестиційної складової у нинішньому тарифі також немає, а саме вона відповідає за оновлення тролейбусного парку. Якщо враховувати інвестиційну складову, тоді вартість одного квитка за проїзд складала б близько 30 гривень.
 
Враховуючи всі витрати, пов’язані із здійсненням господарської діяльності з перевезення пасажирів та інвестиційну складову, то тариф проїзду мав би бути в чотири рази вищим за нинішній. Проте, його встановити не можна, оскільки він не відповідає реальній платоспроможності громадян.
 
Тому теперішня вартість проїзду у міському електротранспорті покриває лише поточні витрати на обслуговування господарської діяльності підприємства.
 
На зображенні може бути: на відкритому повітрі
 
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews