Мандруємо Буковиною, або на подвійний храм – до Топорівців (ФОТО)

05.08.2022 07:30   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Чернівецький фотограф Тарас Піц поділився враженнями від невеличкої мандрівки у Топорівці, що на Новоселиччині. Їх він традиційно приправив низкою світлин.
 
"Усього якихось 20 кілометрів від Чернівців у Новоселицькому напрямку, і стільки ж гривень – і ти у Топорівцях. А відоме це село, назване так ймовірно на честь феодала Топора, що колись тут мешкав, передусім своїми церквами, - пише Тарас. - Тут є стара Іллінська церква, яка походить з 16 століття і нагадує велетенську стару хату, зі стін якої при потребі можна було відстрілюватись від ворогів і вести оборону. Також ви можете побачити у селі нову Іллінську церкву, яка є повною протилежністю старій. Вона нагадує скоріше якийсь казковий палац. Про неї і піде мова далі.
 
До початку 20-го століття єдиною церквою у селі залишалася стара Іллінська, однак вона вже не могла помістити громаду всередині. Перед жителями села гостро постало питання про побудову нової церкви, і вже 1911 року під її будівництво заклали наріжний камінь. Будували церкву до 1914 року. Цікавим є те, що її освятили наступного дня після початку Першої світової. За свідченнями місцевих мешканців церкву будували «німецькі та чеські архітектори» (можливо, учні Йозефа Главки). 2 серпня 1914 року новозбудовану церкву окропили водою, яку попередньо освятили у старому мурованному храмі. Цікавим є і те, що 1916 року в новій Ільїнській церкві була вручена георгіївська медаль майбутньому герою громадянської війни в Росії Василю Чапаєву.
 
Церква збереглася практично у початковому стані. Тільки в останні десятиліття були замінені вікна та черепиця на більш сучасні матеріали. Церква є діючим православним храмом, а тому – доглянута і ошатна. Щоправда годинник на ній чомусь не працює…
Нова Іллінська церква вже встигла породити легенду про своє заснування. Коли місцеві жителі надумали, що їм потрібен новий храм, рада села вирішила обрати для будівництва вершину пагорба у сучасному центрі села. Однак на тому місці вже стояла корчма і власник її категорично відмовився уступити ділянку. Тоді селяни вирішили, що без впливу зверху їм не обійтися. Зібрали кошти всім селом на потяг Чернівці – Відень і відправили цілу делегацію із села до столиці на аудієнцію до імператора Франца-Йосифа. Імператор за легендою радо їх прийняв і посприяв вирішенню питання.
 
Подейкують, що навіть фінансово допоміг будівництву. Делегація повернулася і недобрий корчмар поступився місцем для нового храму. Вдячні селяни чекали цісаря на святі освячення храму, для чого навіть трон спеціальний встановили всередині церкви. Однак імператор не приїхав, але трон стоїть там і донині.
 
Своєю стилістикою церква унікальна для Північної Буковини. Подібний стиль церков часто зустрічається в Південній Буковині та Марамороші, що в Румунії, зокрема в місті Сучава. Окрім свого зовнішнього вигляду, церква ховає в собі багаті інтер'єри, які добре збереглися. Зокрема увагу привертають майстерно виконані розписи та красиві вітражі.
 
Нова Іллінська церква знаходиться в центрі села, неподалік від старої Іллінської. Ну а трохи нижче старої Іллінської, при дорозі стоїть третій храм села — невеличкий костел-капличка, що знаходиться на виїзді з Топорівців у бік Чернівців. Капличку почали будувати у 1914 році, а закінчили — вже під час румунської окупації краю".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews