Чому учителям у Чернівецькій області затримують зарплати?

14.11.2022 13:29   Джерело: acc.cv.ua
Опубліковано : Іванна Капустянська

Очільниця Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної військової адміністрації Оксана Сакрієр розповіла про проблеми оплати праці та затримки із зарплатнею учителям на Буковині.

Відповідно до звернень громад, додаткових коштів для виплати заробітних плат в області потребують Герцаївська територіальна громада, Кострижівська, Путильська, Усть-Путильська та Хотинська. Чому постала проблема та як намагаються владнати ситуацію у Департаменті освіти, розповідаємо на прикладі Хотинської громади.

Нестача коштів виникла ще на початок навчального року: причина Відомо, що станом на 1 січня 2022 року для Хотинської територіальної громади були заплановані кошти освітньої субвенції сумою 59 мільйонів  838 тисяч гривень. Проте вже на початок 2022 року, як розповідає Оксана Сакрієр, у громаді постала додаткова потреба коштів субвенції - 6 мільйонів 987 тисяч гривень.

«Одна з причин, чому виникла нестача коштів полягає у наявності в громаді 8 малочисельних шкіл. До прикладу, на малочисельну школу максимально витрачається до 100 тисяч гривень на одну дитину, а  в оптимізованій -  20 тисяч гривень. Ось тут і закладена велика різниця. Тому ми говоримо про те, що необхідно оптимізувати мережу закладів освіти. Як бачимо, малочисельна школа не є доцільною фінансово», - зазначила очільниця Департаменту освіти.

Відтак, Чернівецька ОВА 14 лютого 2022 року надіслала лист на Міністерство освіти і науки з проханням внести зміни до Формули розрахунку освітньої субвенції та за можливості виділити додатковий ресурс субвенції для Чернівецької області. Додалось скорочення освітніх субвенцій на 10% відповідно до Постанови КМУ Проте надалі сума, якої не вистачало, лише збільшувалась.

Як пояснює Оксана Сакрієр, після введення воєнного стану, відповідно до Постанови КМУ від 01 квітня 2022 року № 401 «Про спрямування коштів до резервного фонду державного бюджету» Міністерством фінансів України були скорочені видатки освітньої субвенції для розпорядників коштів на 10%.  Після цього планові асигнування для Хотинської територіальної громади на 2022 рік становили вже  53 млн 854 тис.грн, що на 5 млн 983 тис.грн менше ніж на початок року. Тобто додаткова потреба збільшилась до 12 млн 970 тис.грн.

«Гроші не забрала ОВА, не забрали територіальні громади, гроші не осіли ні в чиїх кишенях. Освітня субвенція є  цільовою, головним розпорядником якої є МОН України. Її забрали на потреби держави у період воєнного стану. Сталось так, що ми вже на старті мали потребу в коштах, а потім ще 10 % зняли, тому ми вийшли на такі розрахунки», - пояснює Оксана Сакрієр.

У липні 2022 року Департамент освіти й науки ЧОВА провів робочу зустріч з представниками органів самоврядування Хотинської громади та наголосив на необхідності проведення заходів щодо перегляду надбавок та доплат педагогічним працівникам, які встановлені у граничних розмірах, приведення кількості штатних одиниць у відповідність до кошторисних призначень та здійснення оптимізації мережі закладів освіти у перспективі.   Це дало свої результати. Після проведення зазначених заходів додаткова потреба на заробітну плату педагогічним працівникам вже становить 6 млн грн, зазначила очільниця Департаменту освіти.

Людям повністю виплатять зарплати: що робить Департамент освіти для розв'язання проблеми

Для розв'язання питання коштів Департамент освіти й науки звернеться з листом до МОН з пропозиціями щодо перерозподілу видатків субвенції між обласним бюджетом, бюджетами територіальних громад (у межах видатків регіону), відповідно до Постанови КМУ від 14 січня 2015 року № 6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», повідомила кореспондентові МА АСС директорка Департаменту. «Людям обов'язково виплатять заробітну плату. 

Наразі термін заробітної плати перенесений на початок наступного місяця, тобто за жовтень педагоги отримають зарплату у листопаді повністю.  Проте цілком проблему це не вирішує, бо є нестача коштів.

Що робить Департамент?

Ми фактично з громад, де є надлишок освітньої субвенції, будемо перерозподіляти кошти відповідно до Постанови №6. Це традиційна практика, яка використовується в кінці року. Ми робимо все для того, щоб закрити бюджетний рік, щоб повністю виплатити заробітну плату». Гроші на зарплати учителям знайдуть, проте потрібно змінювати підхід. Про оптимізацію закладів освіти У закладах загальної середньої освіти з низькою наповнюваністю класів відповідні місцеві ради мають покривати дефіцит коштів освітньої субвенції шляхом власних доходів, зазначають у Департаменті освіти і науки Чернівецької ОВА. Зважаючи на це, органи місцевого самоврядування мають приймати управлінські рішення, що потребують глибокого аналізу діяльності мережі закладів освіти й цілей здійснення видатків.

Це дозволить громадам акумулювати власні кошти та спрямовувати їх не на утримання приміщень, а насамперед на виплату заробітної плати педагогічним працівникам та забезпечення учням доступу до якісної освіти, оскільки утримання неефективної мережі шкіл призводить до здорожчання вартості навчання одного учня у декілька разів.

До прикладу, Хотинській громаді на перспективу, щоб їм вистачало коштів, потрібно привести у відповідність свою мережу, це ключове питання, наголошує Оксана Сакрієр:

«Розрахунок формули освітньої субвенції враховує усі нюанси й стимулює укрупнюватись. Надалі, якщо громади не оптимізують мережу закладів освіти - у них буде точно така ж проблема. Дуже важливе стратегічне бачення громади. Хоча склалось так, що укрупнення в нас є непопулярним рішенням: люди хочуть мати школу в селі, яка дуже близько, часто не розуміють, чому школу мають закрити. Але ми говоримо не про закриття, а про оптимізацію шляхом пониження ступеня, - наголошує Оксана Сакрієр. - Ми працюємо методом переконання і окреслення стратегічної лінії. Процес децентралізації вносить свої корективи у прийняття самостійних рішень тергромадами. Голови громад мають аналізувати наперед ситуацію. Якщо вони не зробили цього раніше, їм доведеться це зробити надалі. Іншого виходу у нас немає, тому що знову й знову поставатимуть проблеми з виплатами зарплат».

Джерело: acc.cv.ua

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: acc.cv.ua