Чернівецькі студенти-правники організували Всеукраїнську школу з медіації (ФОТО)

11.04.2023 16:03   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У Чернівцях днями провели ІІІ Всеукраїнську школу з медіації. Її організували чернівецький осередок Ліги студентів АПУ та юридичний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Долучилися до організації та проведення заходу й фахівці системи БПД. 

Медіація – позасудова процедура врегулювання конфлікту (спору) шляхом переговорів між його сторонами за допомогою одного або декількох посередників – медіаторів. Тож метою проведення Всеукраїнської школи з медіації було ознайомлення її учасників із медіацією та альтернативними способами вирішення спорів, з практичними аспектами цього процесу, а також сприяння розвитку навичок мирного вирішення та врегулювання спорів.

Щоразу кількість слухачів школи з медіації збільшується, а цьогоріч її учасниками були студенти, школярі, правники та медики. Заходи за участю спікерів із різних куточків України, які ділилися своєю практикою та досвідом, відбувалися як офлайн, так і онлайн.

Загалом школа з медіації допомогла молодим правникам і не лише, зрозуміти, як саме працює альтернативне вирішення спорів, отримати нові знання в галузі медіації та об’єднати ініціативну молодь, яка зацікавлена в цій сфері.

Одна з організаторок заходу – фахівчиня Чернівецького місцевого центру з надання БВПД, студентка-юристка Кароліна Руснак каже:

- Медіація нині набуває все більшої актуальності в Україні. А наш захід засвідчив зростання зацікавленості молодих людей цією темою. Важливим є й досвід системи БПД, зокрема, у реалізації програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Однією з ключових в успішному втіленні цієї програми є роль саме медіатора. Адже від вдалого проведення посередництва між потерпілою та постраждалою стороною залежить не лише їхнє примирення, але й фактично подальша доля підлітка, який вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин.

Школа з медіації у ЧНУ. Фото з мережі Інтернет

Довідково

Програму відновного правосуддя можуть застосувати до неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, лише за чотирьох умов:
●  наявність потерпілої сторони;
● якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
●  визнання підлітком факту вчинення правопорушення;
●  згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

Медіація. Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews