З сонячними батареями та дитячим майданчиком: у Чернівцях відкрили модульне містечко для переселенців (ФОТО, ВІДЕО)

Облаштування обійшлось у три мільйони євро

14.04.2023 00:33   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У Чернівцях відкрили модульне містечко для вимушених переселенців. Там зможуть проживати до 250 людей. Поруч розташовані школа, садок та зупинка громадського транспорту. Містечко облаштовували майже рік. Це вартувало понад три мільйони євро, які надали країни ЄС, пише Суспільне.

У модульному містечку поселили 60 переселенців. В окремих модулях є приміщення для сімей, пар та одиноких людей, каже заступник Чернівецького міського голови Євген Маховіков. Впродовж місяця мають заселити усі кімнати.

У Чернівцях відкрили модульне містечко для вимушених переселенців
Фото: Суспільне Чернівці

Наталя Ільїчова приїхала до Чернівців з Покровська на Донеччині. У містечко поселилася минулої п’ятниці. Разом з мамою та шестирічним сином живе у будинку на дві кімнати.

- Меблі тут всі були – стіл, дві шафи та холодильник. Також мали двоспальне ліжко та два односпальні. Одне в нас забрали, бо нам воно не було потрібне. Також купили чайник та поличку, – розповідає Наталя.

У будинку є гаряча вода та опалення, але немає інтернету. Поруч з містечком є садочок – до нього наступного тижня піде син Наталі. Каже, син вже потоваришував з іншими дітьми, які живуть у містечку.

У Чернівцях відкрили модульне містечко для вимушених переселенців
Фото: Суспільне Чернівці

У будинках облаштували душові кабінки, вбиральні, кухні та їдальні. Також на території містечка збудували дитячий майданчик. Наразі проводять інтернет.

- Місто виділило землю під будівництво та провело комунікації. За гроші партнерів у будинках встановили генератори та сонячні батареї. Також там є опалення, щоб було тепло взимку, – каже Євген Маховіков.

Прибирати на території містечка буде компанія "Містосервіс". Комунальні послуги оплачуватимуть з бюджету міста, втім мешканцям містечка доведеться платити понад тисячу гривень з родини на місяць за користування приміщеннями.

У Чернівцях відкрили модульне містечко для вимушених переселенців
Фото: Суспільне Чернівці
 
У Чернівцях відкрили модульне містечко для вимушених переселенців
Фото: Суспільне Чернівці

Після завершення війни модульне містечко залишиться у власності громади.

Маховіков каже, одного модульного містечка громаді недостатньо, бо у Чернівцях офіційно зареєстровано понад 40 тисяч переселенців. Тому наразі працюють над проєктом будівництва постійного житла для ще 600 переселенців. Попередньо це вартує 10 мільйонів гривень.

Довідково

Модульне містечко побудували в межах Програми "ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України", яку співфінансує ЄС та Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Проєкт модульного містечка безплатно створила команда українського архітектора Слави Балбека. На сайті бюро йдеться, що вартість проєкту становить приблизно 350-550 доларів за метр квадратний.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews