У Чернівцях обговорили пропозицію реконструкції Центральної площі (ВІДЕО)

07.05.2023 12:04   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Чернівцях відбувся воркшоп, під час якого презентують пропозицію реконструкції центральної площі міста та обговорять пропозиції й зауваження.

6 травня, чернівчани та гості міста долучилися до обговорення проєкту реконструкції Центральної площі. Впродовж зустрічі всі охочі ставили запитання архітекторам проєкту та пропонували власні їдеї щодо облаштування площі.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua.

Ландшафтний архітектор проєкту Максим Коцюба презентував план реставрації Центральної площі. Під час неї архітектор згадав питання, як реставрація вплине на перенаправлення транспорту в місті.

"Основне завдання реставрації площі – людиноцентричність, тобто повага до кожної людини, яка буде користуватися цим простором. Були питання про транспорт… Ми змоделювали, як зміниться час добирання місцевих жителів до місць призначень центральною частиною міста, об’їжджаючи площу. Він особливо не зміниться. Для нас було головним, чи виникнуть проблеми, якщо центр буде перекритий. Як виявилося – ні. Якщо ми забираємо з головної вулиці цей транзит, то отримуємо затишний центр міста", – розповідає Максим Коцюба.

Також архітектор зазначив, що пам’ятник Шевченку переставляти не будуть. За спиною пам’ятника попередньо думали облаштувати дитячий майданчик, щоб простір був активний, але його конструювання поки під питанням. Максим Коцюба додав, що позаду Шевченка залишиться дошка пам’яті загиблим Героям.

"Вчора ми зустрілися із сім’ями загиблих Героїв і вирішили, що майданчик, скоріше за все, там буде зайвим. Тут у планах реставрації вже будуть зміни", – каже архітектор.

Це повторний конкурс реконструкції Центральної площі. У червні 2020 року вже відбувся відкритий бліц-конкурс на кращу проектну пропозицію комплексного благоустрою Центральної площі.

Перше місце місце тоді було присуджено проектній пропозиції авторського колективу Н. Грицаєвої та О. Кишлярук. У проєкті запропонували різнорівневі платформи в різних частинах площі з місцями для сидіння, а ще багато зелених насаджень. Також змінили фонтан.

Але в одному з коментарів molbuk.ua заступник Чернівецького міського голови Василь Зазуляк, пояснив, що на реконструкцію Центральної площі оголосили повторний конкурс, бо його провели без громадських обговорень і від чернівчан отримали багато зауважень. Тому міська рада провела громадські консультації та повторно оголосила конкурс.

Варто нагадати, що 20 березня у Чернівцях оприлюднили результати конкурсу реконструкції Центральної площі. У ньому взяли участь 44 конкурсанти, а на розгляд відібрали 24 роботи.

Тоді на пресконференції заступник міського голови Василь Зазулякрозповів про проєкт.

За його словами, впродовж цього року планують визначити переможця на проєктування робіт та створити проєкт. З весни наступного року зможуть розпочати реконструкцію.

За проєктом мали змінити сучасні межі площі, а саме - повернути до історичних.

На думку

 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews