У Чернівцях відкрили пам'ятник закатованій у концтаборі поетесі

11.05.2023 10:42   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

популярне


Чернівчанка, німецько-єврейська поетеса Зельма Меербаум-Айзінґер померла у віці 18 років від голоду та тифу.

Пам'ятник поетесі Зельмі Меербаум-Айзінґер напередодні 8 травня відкрили в Чернівцях. Дівчина народилася 5 лютого 1924 року в бідній родині чернівецьких євреїв. Навчалася в єврейській гімназії. А влітку 1941 року потрапила разом з батьками в «трудовий» табір.

За життя Зельма встигла написати лише кілька поезій у звичайному шкільному альбомі. Вона передала їх своїм друзям перед депортацією. Пізніше вірші видали і невелика книжка стала сенсацією. У міській раді вирішили увіковічити поетесу, яка народилася в Чернівцях, і на вул. Шолом-Алейхема встановили пам'ятник.

«Увесь літературний доробок Зельми  невеличкий альбом з віршами. Це все, що встигла написати поетеса, перш ніж потрапити у німецький «трудовий» табір для євреїв», – повідомили в Чернівецькій міській раді.

Влітку 1941 року Зельма разом з батьками спочатку потрапила в чернівецьке ґетто, а згодом їх було депортовано в «трудовий» табір у Трансністрії. В день депортації дівчина встигла вручити свій альбом з віршами комусь із знайомих. Врешті решт поезія опинилася в шкільної подруги Зельми – Рене Абрамович. Коли вона після війни виїхала в Ізраїль, то довший час зберігала альбом в банку.

null
Фото Чернівецької міськради

Зельма померла у віці 18 років 16 грудня 1942 року в концтаборі в селі Михайлівка від висипного тифу й голодного виснаження.

null
Фото Чернівецької міськради



Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews