Майже 70 мільйонів євро на модернізацію водоканалу залучать у Чернівцях: що планують зробити

11.08.2023 00:00   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
У Чернівцях на модернізацію водоканалу планують залучити майже 40 мільйонів євро кредиту та понад 30 мільйонів євро гранту. За ці гроші планують оновити обладнання підприємства, оновити мережі водогону та очисні споруди.
 
Частину робіт планують почати восени цього року. Суспільне Чернівці розповідає, які роботи планують виконати.
 
Наразі Чернівці підписали дві кредитні угоди на 38,5 мільйонів євро та одну грантову на 16,4 мільйони євро. Це дасть змогу залучити інвестиції для розвитку водоканалу, розповів на пресконференції 10 серпня начальник відділу стратегічного розвитку водоканалу Геннадій Дудко. Крім цього, планують підписати ще один грант від ЄС на майже 15 мільйонів євро – ці гроші спрямують на реконструкцію очисних споруд та каналізацій.
 

Дутко каже, планують співфінансувати угоди, щоб ефективніше використовувати гроші. Зокрема, матеріали та труби для заміни водогону купуватимуть за кордоном. Грантовий проєкт зареєстрували як міжнародну технічну допомогу, що дало змогу не платити мито та податок – так зекономили понад 2 мільйон євро.

У 2015 році Чернівці підписали кредитну угоду з німецьким держбанком розвитку KfW. За ним передбачалося модернізувати муніципальне водне господарство завдяки кредитним грошам, які отримають на 30 років. У 2016 році Верховна рада ратифікувала цю угоду щодо втілення першої стадії проєкту за яким місто мало отримати 17 млн євро кредиту.

Гендиректор "Водоканалу" Андрій Колесник на пресконференції 10 серпня розповів, що торік у березні планували підписати контракт, щоб підрядник розпочав ремонт водогону, але через повномасштабне вторгнення тоді зробити це не вдалося.

Проєкт з модернізації водного господарства має дві стадії, розповідає Дудко. У межах проєкту планують відновити найбільш аварійні ділянки водогону, що подає воду з Дністра до Чернівців, а також повністю замінити одну гілку водогону. Матеріали для ремонту куплять за 16,4 мільйона євро гранту, а самі роботи виконають за кредитні гроші.

Замінять міські мережі водопостачання та водовідведення на основній водній магістралі від проспекту Незалежності до вулиці Руської.

У межах першої стадії проєкту з модернізації водного господарства планують встановити фабрику з виробництва гідрохлориду натрію – ним замінять хлор, яким наразі знезаражують воду. Обладнання для цього вартує понад 800 тисяч євро, його водоканал отримав цьогоріч і впродовж осені планує почати монтувати.

Проєкт щодо заміни аварійних ділянок водогону наразі погоджують з німецьким банком. Дудко каже, у вересні планують підписати контракт, а впродовж жовтня-листопада почати отримувати перші труби й матеріали для проведення робіт.

Попередньо у вересні планують оголосити тендер на заміну помпового обладнання на основній насосній станції міста. Це будуть чотири насоси з частотними перетворювачами. Також оновлять відстійники на очисних спорудах. Наразі документи про це погоджують з банком.

У межах другої стадії завершили проєкт із заміни однієї гілки водогону. Його має погодити банк. Також готують тендерну документацію на зонування міста за тиском у мережах та проєкти з заміни основних мереж водопостачання та водовідведення.

Коли завершать роботи, стане відомо після підписання тендерних угод, каже Колесник.

У Чернівцях приблизно 65% водопровідних мереж потребують заміни, каже керівник водоканалу Андрій Колесник. Відтак періодично відбуваються їх пориви, через що в місті вимикають водопостачання.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews