«Матфак - х**я!»: першокурсники ЧНУ ганебно провели посвяту (ВІДЕО)

10.09.2023 11:20   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Особи, що відтворили хоч один звук на цьому відео, завалили тест на наявність інтелекту, людяність і не гідні називатись студентами, - прокоментувала відео викладачка факультету Олена Карлова.

Чернівчан та викладачів ЧНУ обурило відео, в якому близько сотні студентів інституту фізико-технічних та комп'ютерних наук ЧНУ за командою вигукують образливе слово на адресу факультету математики та інформатики ЧНУ.

Відео, записане, вочевидь, під час посвяти у першокурсники, опублікували у мережі, пише molbuk.ua.

На ньому хтось поза кадром жіночим голосом каже: "Три-чотири!", і студенти дружно вигукують: "Матфак - х**я!" Після цього всі регочують і аплодують.
 
Побачене та почуте на відео дуже обурило, особливо, викладачів факультету.
 
"Особи, що відтворили хоч один звук на цьому відео, завалили тест на наявність інтелекту, людяність і не гідні називатись студентами", - написала викладачка факультету Олена Карлова.
Відео, відзняте на "три-чотири", зі слоганом "матфак - **йня", з радісними оплесками та усмішками. Відео, яке ототожнює рівень бакалавра з рівнем бомжа. Відео, яке робить студентів-першокурсників ІФТКН мавпами. Відео, яке робить боляче студентам матфаку. Відео, яке вже стало гіркою і нікому не потрібною історією, але викличе великий резонанс. Відео, за яке можна вибачатися, але вже неможливо стерти", - написала викладачка Олена Карлова.
 
Особливо образливо ще й тому, що чимало студентів та випускників факультету математики та інформатики віддали життя та здоров'я у боротьбі за незалежність України.

"Ми цього року поховали студента 4 курсу, який навіть не встиг вступити до магістратури. Він присилав мені з окопів виконані завдання, лабораторні, реферати..." - згадує декан факультету Ольга Мартинюк.

"У час, коли весь світ боїться вжити невірне слово чи формулювання, щоб не образити за расовою, релігійною, національною, гендерною чи віковою ознакою. В час, коли із обігу західних країн вилучаються слова, що могли б образити веганів чи алергіків. В час, коли ми щоденно боремось із зовнішнім ворогом. Допустити ось таке???? Особи, що відтворили хоч один звук на цьому відео, завалили тест на наявність інтелекту, людяність і не гідні називатись студентами. Чекаємо реакції керівництва університету", - відреагувала почесний консул Австрії у Чернівцях Людмила Осачук.


Декан факультету математики та інформатики ЧНУ Ольга Мартинюк зізнається: їй та іншим викладачам, які побачили відео, боляче та неприємно.

"Прикро, бо такого би не мало бути. Через це настрій поганий, бо ти не розумієш, що відбувається і чому. І себе опанувати доволі складно. Я намагаюся стримуватися і говорити виважено, але емоції насправді зашкалюють, бо це болить. Ситуація дуже неприємна, вона не мала би мати місця відносно жодного факультету і колективу. Це взагалі неприпустимі речі, які свідчать про невихованість та ще багато про що. А ще дуже боляче через те, що в Інституті працює надзвичайно багато викладачів, які раніше закінчили матфак або працювали тут. Та ще й ректор університету теж - із матфаку. Тобто це взагалі для мене шок за шоком. Люди, які організовували це, у першу чергу принизили себе, хоча хотіли образити нас. Нам неприємно і боляче, так".


Ольга Мартинюк припускає, що відео записали під час посвяти студентів Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ.

"Скоріш за все, на відео - представники різних спеціальностей інституту. Навряд чи це одна спеціальність, тому що там студентів надто багато для однієї спеціальності. У такий "гарний" спосіб відбулося їхнє перше знайомство з університетом. Але хто саме кричав "три-чотири", що передувало цьому - деталей я не знаю. Про це вже дізналася згодом. Направила офіційні звернення до керівництва Інституту, аби вони розібралися у ситуації і все мені пояснили. А відтак покарали причетних", - каже декан.

Таку ганебну "посвяту" в студенти не порівняти з тією, яка відбулася цьогоріч на "матфаці".

"Пишаюся тим, як пройшла посвята на території нашого факультету. У нас були урочистості на 8.20, перша пара розпочалася зі знайомства з керівництвом і між самими студентами. У нас були чудові побажання і від викладачів. Ми жартували, що математика - це не так страшно, що ми навчимо не боятися. І цією стежкою студенти можуть іти спокійно разом із нами. Ми промовляли слова вдячності ЗСУ. О 9.00 - як зазвичай, провели хвилину мовчання, віддаючи шану загиблим захисникам. Лунав гімн, на відео діти скандували: "Було, є і буде так - кращим з кращих є матфак!" - усміхається декан.


Навіть якщо дивитися на це відео як на юнацькі жарти, то це й на "приколи" не надто тягне, вважає Ольга Мартинюк.

"Воно не схоже на безневинний жарт. Навіть якщо хтось так хотів пожартувати, то це просто неприпустимо. Мені досі неприємно, як і багатьом нашим викладачам, які побачили це відео. Навіть якщо його видалять, воно залишиться у пам'яті багатьох людей. Проблема насправді глибша, ніж може видаватися на перший погляд. Тому що в цей час не має бути ворожнечі. Українці мають бути об'єднані. У нас є одна-єдина мета, якої ми повинні досягнути якнайшвидше", - переконана освітянка.

У коментарях дописувачі почали вимагати у керівництва університету покарати винних, у тому числі й організаторів цього "дійства".

Ректор ЧНУ Роман Петришин у коментарі molbuk.ua повідомив, що студентська спільнота вибачилася перед усіма, кого могло образити це відео. Тож наразі інцидент вичерпаний.

"Вийшла дурня, але ситуацію вирішили, тож питання закрите. В інституті провели індивідуальні та групові бесіди зі студентами. Студентська профспілка офіційно вибачилася у соцмережах перед факультетом математики та інформатики. Тож ми вважаємо, що питання закрите", - сказав ректор.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews