Поліція Буковини розслідує схему приватизації УПЦ МП церкви у Сокирянах

16.11.2023 17:08   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Державний реєстратор за тиждень до зборів громади щодо переходу в ПЦУ зареєстрував церкву на приватну установу.

На Буковині правоохоронці розслідують реєстрацію приміщення храму Святих апостолів Петра і Павла в місті Сокиряни на приватну установу, яка підпорядковується Українській православній церкві Московського патріархату. Документи на церкву перереєстрували за тиждень до того, як релігійна громада проголосувала за перехід з УПЦ МП до ПЦУ. Про те, що храм вже не належить громаді, парафіяни дізналися нещодавно, коли намагалися провести в церкві богослужіння, - пише "Захід.нет".

Релігійна громада у місті Сокиряни перейшла з УПЦ МП в ПЦУ на 8 жовтня 2023 року. Голосування відбувалося на центральній площі міста. За рішення члени громади проголосували майже одноголосно. Упродовж місяця церковна громада оформляла всю документацію та вважали, що власністю релігійної громади є також храм Святих апостолів Петра і Павла та все церковне майно. Однак нещодавно, коли парафіяни намагалися провести богослужіння всередині церкви, дізналися, що споруда юридично належить приватній установі «Соціально-духовний центр на честь Святих апостолів Петра і Павла».

«Виявляється, що храм переоформлений за тиждень до зборів на приватну структуру. Є протокол зборів, згідно з якими її утворено. Проте з копії протоколів засідань видно, що на зборах громади, де створювався приватний заклад "Соціально-духовний центр", присутні лише 35 членів громади. У той час, коли членів громади насправді є майже 700. У створенні приватної установи також брала участь благодійна організація "Благодійний фонд на честь святих апостолів Петра і Павла". І в результаті цих зборів релігійна громада Сокирян увійшла до приватної структури з усім церковним майном», – розповів ZAXID.NET священник ПЦУ Роман Грищук.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, «Соціально-духовний центр» створений 20 липня 2023 року. Він зареєстрований у Чернівцях на вул. Руській, 33 – саме за цією адресою розташовується Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ МП. Зараз у власності «Соціально-духовного центру» лише одна будівля – у Сокирянах на вул. Перемоги, 3. Саме за цією адресою і розташований храм Святих апостолів Петра і Павла. Основним видом діяльності центру є «надання соціальної допомоги без забезпечення проживання для осіб похилого віку та інвалідів».

Серед засновників «Соціально-духовного центру» є Благодійний фонд на честь святих апостолів Петра і Павла, керівник якого – Василь Маковський. За словами отця Романа Грищука, саме Василь Маковський разом з релігійною громадою УПЦ МП звернувся до реєстратора і переоформив храм, а пізніше вийшов зі структури, залишивши майно «Соціально-духовному центру». Роман Грищук каже, що приватизація храму незаконна, оскільки він збудований у ХІХ ст. і є пам’яткою архітектури. За його словами, тепер релігійна громада ПЦУ не має права заходити в церкву і проводити там богослужіння, бо це буде сприйматися як проникнення до чужого майна. Мешканці Сокирян планують судитися через це, вже є написані звернення до СБУ, прокуратури та поліції.

У поліції Буковини уточнили ZAXID.NET, що вже відкрили кримінальне провадження щодо реєстратора, який перереєстрував церковне майно. «Слідчі поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 365-2 Кримінального кодексу України, а саме зловживання впливом повноваженнями особами, які надають публічні послуги», – сказала речниця поліції Буковини Кароліна Маришева.

Священик Роман Грищук також зазначив, що така оборудка представників УПЦ МП з церковним майном, яке належить громаді міста чи села, не єдина. ZAXID.NET з даних YouControl дізнався, що за подібною схемою може бути приватизований ще одна церква у Чернівецькій області. Мова йде про церкву Святої Трійці в селі Ржавинці Застанівського району.

Два місяці тому, 19 серпня, була зареєстрована приватна установа «Соціально-духовний центр на честь Святої Трійці». Розмір її статутного капіталу та адреса реєстрації збігаються з даними «Соціально-духовного центру на честь Святих апостолів Петра і Павла», однак поки що структура не має у власності жодної нерухомості.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews