Альона Чорна

Альона Чорна

журналістка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Місцеві, національні й трохи міжнародного життя: яким новинам чернівецькі ЗМІ надавали перевагу у листопаді

30.11.2023 14:27   Джерело: CvNews
Автор : Альона Чорна

У листопаді  Інститут масової інформації  досліджував  типи і тематику місцевих новин онлайн-ЗМІ. У Чернівцях моніторили Молодий буковинець, МА АСС, БукІнфо, Чернівецький промінь та 0372, з 6 по 10 листопада. Ми дізнавалися, яким саме новинам медіа надають перевагу (місцевим, з інших регіонів, національним, міжнародним). Відтак окремий блок дослідження стосувався виключно тематики місцевих новин. Серед головних тем: війна,  соціальні наслідки війни,  соціальні, політичні й економічні проблеми, волонтерство, кримінал та надзвичайні події, права людини, медицина, культура, спорт та інші (ті, що не відносяться до жодної з попередніх категорій).

Загалом до моніторингу увійшла 701 публікація, з них 453, або 64,6% – місцеві новини, 18,4% – загальнонаціональні, 6,6% – новини з інших регіонів країни, 6% – міжнародні, 4,4% – інші новини, серед яких релігія, освіта, новини шоубізнесу, погода, коливання курсу валют.

Надзвичайні події, кримінальні новини та ДТП 

До цієї категорії увійшли майже 31% місцевих новин. В них йшлося, зокрема, про братовбивство, що сталося внаслідок розпивання алкоголю,  п'яного чоловіка, який у барі дістав гранату, буковинця, який переводив чоловіків у Румунію через своє подвір’я, лісників, які накрали дерев на понад 2 мільйони гривень, пограбування 45-річного військовослужбовця,  продаж контрафактних товарів, незадекларовані IPhone 15 Pro Max.

Скільки б ЗМІ не писали про можливі шахрайські схеми, цільова аудиторія ігнорує ці повідомлення і відтак стає типовими героями новин про вчинені шахрайські дії. Публікації на кшталт “Виманили майже 60 тисяч гривень: аферисти за добу ошукали чотирьох буковинців”  щотижнево традиційні.

Серед ДТП увагу чернівчан привернула інформація про водія, який різко рушив з паркувального майданчика та врізався у стіну будинку в центрі Чернівців. В результаті постраждала дівчина. Трохи пізніше стало відомо, що нетверезий водій переплутав педалі, коли заїжджав на паркувальний майданчик. Всі  медіа звернули увагу на цю ДТП та опублікували новини з коментарями правоохоронців. Загалом кримінальні новини та новини про надзвичайні пригоди користуються популярністю у читачів, тож відповідно всі про них пишуть. Найбільше, за період моніторингу, новин із цієї категорії у “Молодого буковинця” та “Чернівецького променя”. Найменше у 0372, але на цьому ресурсі взагалі новин всіх категорій мало. 

Надзвичайні новини у Чернівецькій області - теж не рідкість. Деякі зацікавили б навіть Стівена Кінга. Наприклад, буковинку, яка заплуталась в лісовій ожині поліцейські розшукували понад дві доби. Після звільнення з ожинового полону жінку із переохолодження госпіталізували до лікарні.

 

Місцева політика, соціалка, економічний розвиток

Майже 29% чернівецьких новин інформують про соціальні проблеми, економіку, комуналку, пільги та місцеву політику. 

Зважаючи на початок опалювального сезону, у всіх стрічках були новини про подачу тепла, радили також що робити, якщо тепла нема. Традиційною комунальною темою у Чернівцях є аварійні відключення води

Також, зважаючи на поширення фейків про заражену воду, всі ЗМІ надали офіційну інформацію від водоканалу:    

Ось пише 0372:  Водоканал прокоментував ситуацію щодо зараженої води у Чернівцях 

БукІнфо: Ворог не спить: Чернівціводоканал просить терміново припинити ширити фейки про заражену у кранах воду

Чернівецький промінь: Чернівціводоканал спростував інформацію про інфіковану воду

Молодий буковинець: У Чернівціводоканалі спростували чутки, що у міському водогоні заражена вода.

 

Топовою темою стала інформація про генерального директора КНП “Чернівецький обласний перинатальний центр” Дмитра Манчуленка, який  поновився на посаді через суд. Наступного дня після поновлення голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко підписав розпорядження про відсторонення Манчуленка від виконання посадових обов’язків. Йшлося й про розвиток громад. Життєво необхідною є підтримка військових. Тож додають трохи сил новини про виділення з обласного бюджету Буковини понад 10 мільйонів для захисників. Стало відомо й про те, що від початку повномасштабної війни Чернівці виділили на допомогу Збройним силам України та іншим військовим підрозділам понад пів мільярда гривень.

Соціальні наслідки війни

Понад 12% за досліджуваний період складають новини про соціальні наслідки війни. Буковина продовжує втрачати численну кількість військовослужбовців, які поклали своє життя у боротьбі з російською навалою. Майже кожного тижня місцеві видання переповнені новинами про втрати та прощання з Героями:

Молодий буковинець: Жив артилерією і загинув біля своїх підлеглих: у Чернівцях попрощались із заступником командира 128-ї бригади

БукІнфо: У Чернівцях попрощались із заступником командира 128-ї бригади підполковником Андрієм Тарасенком

Чернівецький промінь:  Повернулися додому на щиті: Буковина попрощалась із трьома воїнами

Молодий буковинець: Не пробачимо ворогу: на Буковині попрощаються із двома відважними воїнами

0372:Буковина втратила свою доньку: сьогодні прощаються з бойовою медикинею

БукІнфо: Буковина прощається з двома вірними синами, які полягли за Україну: Іваном Грудеєм та Юрієм Букаткою

Найменше повідомлень про втрати публікує 0372.

Теми культури та спорту становлять 10,6%. ЗМІ писали про запрошення на фестиваль “Золоті оплески Буковини” театрів з прифронтових міст, виставку відомих та молодих буковинських майстрів "Етносвіт", співачку з Новодністровська, яка увійшла до національного відбору Євробачення. Також від “Молодого буковинця” читачі дізналися, що ексгубернатор Буковини та режисер "Памфіру" претендують на Шевченківську премію, а у містечках на Буковині започаткували нову традицію: на площах лунатимуть мелодії. Про спорт теж є хороші новини, зокрема від БукІнфо про буковинського шахіста, який виграв престижний міжнародний турнір, від “Чернівецького променя” про Олексія Кобу та Діану Віщук, які вибороли І місце з танцювального спорту, від “Молодого буковинця” про  старт чемпіонат України з боксу

Про волонтерство за період моніторингу маємо 5% новин. Найбільше публікацій на сайтах “Молодого буковинця” та “Чернівецького променя”. Жодної на 0372. 

“Молодий буковинець” пише про: Гостинці для «Едельвейсу»: волонтери з Буковини відвезли на передову гуманітарну допомогу

Науковця із Чернівців Віталія Яремчука, який передав іменну стипендію на благодійний збір 

Школярів, які зробили за місяць 10 тисяч окопних свічок та отримали прапор від Залужного

Чернівецький промінь розповів про поетесу, яка передала свій гонорар на придбання дронів

БукІнфо про каратиста Валерія Чоботаря, котрий переміг росіянина на чемпіонаті світу у Будапешті розігрує за донат для ЗСУ ті самі рукавички, якими бив представника країни-агресора!

Про права людини/вразливі категорії населення в тому числі ВПО маємо майже 4% новин. Зокрема в даному аспекті дуже потрібною є допомога ВПО, які проживають у модульному містечку Чернівців, про що написав БукІнфо. 

Про здоров’я, медицину було 4% місцевих новин. Актуальними для медіа стало питання гепатиту А. На Буковині вірусу немає, а якщо буде, то  медики також готові діяти у разі виникнення спалаху. Також буковинці дізналися, що на території області знизилася захворюваність на ГРВІ та ковід.

Як свідчать дані моніторингу, чернівецькі видання приділяють важливу увагу місцевим темам, інформують про головні події в країні, цікавляться новинами сусідніх регіонів та тримають в курсі міжнародних подій. Серед місцевих тем більшого висвітлення та інформаційних приводів потребують права людини. 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews