Питання інвентаризації земель: чому депутати Чернівецької міськради хочуть перенести економічно важливе питання для бюджету

24.01.2024 21:25   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

25 січня на сесії Чернівецької міськради можуть розглянути питання про затвердження понад тисячі необлікованих ділянок, які виявили під час інвентаризації. 

Це дасть змогу отримати 70 мільйонів гривень до бюджету з оренди ділянок та сплати земельного податку, за які дотепер користувачі не платили, кажуть у міськраді.

Частина депутатів планує підтримувати проєкт рішення, інша — каже, що одночасно голосувати за понад тисячу ділянок є передчасно, оскільки не було часу вивчити всі. Зокрема, бюджетна комісія пропонуватиме переносити розгляд питання на наступний місяць, аби депутати та чернівчани могли ознайомитись з переліком ділянок. Суспільне Чернівці розповідає, що про це відомо.

Чому потрібно затвердити результати інвентаризації

У Першотравневому районі та частині району "Садгора" перевірили майже 5 тисяч гектарів земель — це майже третина міста. Там виявили понад тисячу необлікованих ділянок — 88 гектарів земель, які використовують для виробництва, торгівлі або розмістили там склади. Водночас за користування цією землею не сплачують оренду чи податок за землю, розповів у коментарі Суспільному директор міського департаменту урбаністики та архітектури Андрій Тимофійчук.

"Ми вирішили навести лад з такими земельними ділянками. Нечесно, коли два однакові бізнеси в різних умовах: одні працюють "в білу", а інші ухиляються від сплати платежів до бюджету. Щоб мати підстави для впорядкування прав на користування землею, винесли на сесію результати інвентаризації. Коли їх затвердять, зможемо оформити договори оренди та подати дані щодо сплати земельного податку", – каже Тимофійчук.

У проєкті рішення пропонують затвердити технічну документацію на 1010 ділянок та визначити їхнє цільове призначення. Опісля зможуть сформувати ці ділянки та спростити оформлення прав на землю, а також:

  • сформувати ділянки для продажу та залучення інвестицій;
    сформувати ділянки, щоб безоплатно передати їх учасникам бойових дій, а також під нові заклади освіти, спорту чи зони рекреації.

За результатами інвентаризації 32% земельних ділянок планують сформувати під житлову забудову. Також:

31% земель сформують під рекреацію;
19% під громадську забудову та комерцію;
4% на промисловість;
14% – інші землі.
Інвентаризацію проводила хмельницька компанія “Подільський земельний центр”, яка виграла тендер. Це вартувало 7 мільйонів гривень.

Чому понад тисячу ділянок внесли в один проєкт рішення

За словами Тимофійчука, якби не провели інвентаризацію, потрібно було б рішенням сесії формувати окремо кожну земельну ділянку. Це вартувало б 7 тисяч гривень за кожну ділянку й потребувало б пʼяти років, аби сформувати усі.

Що про проєкт рішення кажуть депутати

На засіданні бюджетної комісії підтримали пропозицію перенести розгляд на лютневу сесію, аби встигнути ознайомитись з ним. Депутат від фракції "Європейська солідарність" та голова бюджетної комісії Василь Максимюк каже, проєкт рішення – потрібний місту, але більшість ділянок потрібно оглянути, аби уникнути заперечень з боку чернівчан.

"Рішення щодо 1010 земельних ділянок безпосередньо стосується чернівчан та юридичних осіб. Це і конфігурація земельних ділянок, їхні межі із сусідами. Може виникнути багато запитань. Ми просимо місяць на те, аби побачити, в кого є непорозуміння чи суперечності. Довивчити цей проєкт", – каже Максимюк.

На комісії запропонували провести консультації для депутатів й роз'яснити роботу з інвентаризації. Попередньо домовилися, що фахівці департаменту урбаністики з депутатами оглядатимуть частину земельних ділянок, зокрема ті, щодо яких будуть звернення чи скарги чернівчан.

"Питання в тому, щоб озвучити це громаді. Ця документація доступна у публічному просторі: там є кожна адреса. Звернемося до громадян, щоб кожен звернув увагу, – якщо будуть зауваження, щоб їх розглянути. Нехай депутати по своїх округах переглянуть документацію. Звичайно, оглянути понад тисячу ділянок важко, але хоча б дізнатися базово де, що і як", – каже Максимюк.

Якщо депутати підтримають пропозицію комісії, проєкт рішення розглядатимуть на сесії в лютому. Якщо ні, й не буде інших пропозицій, депутати будуть голосувати за проєкт завтра, 25 січня.

Чи підтримають проєкт рішення депутати

Депутатка від фракції "Народний контроль" Яна Брус Суспільному розповіла, що матеріали щодо інвентаризації земель отримали 19 січня, тому детально ознайомитися з ними не встигли. Через це фракція не готова голосувати за проєкт на січневій сесії.

"Я цілком підтримую це рішення, наша фракція підтримує, але наразі це "кіт у мішку". Хто з депутатів передивився хоча б 10 цих ділянок? Більше 10 точно ніхто. На це замало часу. Місто має чітко розуміти, чим володіє. Але запропонувала зняти це питання з розгляду до наступної сесії. Депутатам треба ознайомитися з кожною земельною ділянкою, бо за це рішення відповідальність несе депутатський корпус. Треба вивчити, що змінюється у людей, бо за кожною ділянкою є чиясь доля та життєві обставини", – каже Брус.

Депутат від фракції "Слуга народу" Віталій Другановський буде голосувати "за". Каже, завдяки інвентаризації земель, зможуть розуміти, як використовують ці ділянки та будувати на вільних ділянках школи, дитсадки чи лікарні. Також підтримує, аби таку роботу провели на решті території міста.

"Проробили величезний обсяг роботи, який допоміг встановити ділянки, які громадяни чи підприємці використовували, але не сплачували за них гроші ні з оренди, ні з приватизації. Маючи якесь майно чи ділянку, ми хочемо розуміти, що там відбувається. Відповідально ставитися до земель громади", – каже Другановський.

Пропозицію перенести розгляд проєкту рішення підтримує депутат від фракції "Рідне місто" Василь Продан.

"Проєкт рішення – корисний та потрібний, але було мало часу, щоб з ним ознайомитися. Як переглянути тисячу ділянок за 3 дні? Зрозуміти, вони сформовані правильно чи ні. Якщо можливо було б перенести на лютий розгляд, то це був би гарний варіант", – розповів Продан Суспільному.

За словами депутата від фракції "Пропозиція" Олексія Каспрука, проєкт рішення потрібно доопрацювати, оскільки він може спровокувати конфлікти за землю.

"Майже 3 тисячі ділянок планують передати учасникам бойових дій, але я не уявляю, як ті ділянки можуть комусь передати, бо по суті це городи людей у Садгорі. Потрібно шукати спосіб законно закріпити за жителями міста ділянку, яку вони десятки років обробляють, а не вигадувати, що якщо вона за ними не закріплена, то давайте її комусь віддамо. Можливо, слід виносити ті ділянки на аукціон, щоб люди могли докупити собі ті сотки на своєму городі. Будемо підтримувати перенесення питання на довивчення, доопрацювання", – каже Каспрук.

Водночас депутат від фракції "Єдина альтернатива" Дмитро Білоус вважає, що перевірити усю тисячу ділянок депутатами неможливо. Каже, інвентаризацію проводили фахівці – їхній роботі довіряє, тому планує підтримати проєкт рішення.

"Провели важливу роботу – землі впорядкували. Насправді громада щороку втрачала орієнтовно 40 мільйонів гривень, бо за користування ділянками не сплачували гроші. Депутати особисто не повинні їздити по ділянках. Це не мій профіль. Звичайно, ділянки треба передивитися, але, напевно, не потрібно відкладати розгляд. Я довіряю фахівцям", – каже Білоус.

Депутати від фракції "Команда Михайлішина" ще не визначилися, як голосуватимуть за проєкт рішення. Мають обговорити це на засіданні фракції, розповіла депутатка Антоніна Бабюк.

"Будемо обговорювати з командою і тільки тоді прийматимемо рішення. Було дуже мало часу для вивчення, бо там понад тисяча ділянок – це величезний масив. Сьогодні це вивчатимемо", – розповідає Бабюк.

 

Джерело: "Суспільне".

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews