Львів, Чернівці та Ужгород: невдовзі в Україні збудують євроколії за кошти ЄС

12.04.2024 11:35   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Ужгород стає першим обласним центром України, який буде з’єднано євроколією з Європою. 11 квітня на Закарпатті започатковували проєкт будівництва європейської колії Чоп-Ужгород.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Це дасть можливість запустити пряме залізничне сполучення між Ужгородом та Віднем, Братиславою, Кошице, Будапештом, Прагою, Бухарестом, Дрезденом та Белградом”, — зазначив Денис Шмигаль.

Реалізація проєкту створить в Ужгороді транспортний хаб, який забезпечить зручну та швидку пересадку пасажирів між поїздами широкої колії та поїздами країн ЄС.

“Будівництво цієї євроколії фінансуватиметься грантовими коштами ЄС, які «Укрзалізниця» отримала в межах програми Connecting Europe Facility. У найближчому майбутньому плануємо за рахунок коштів ЄС реалізувати аналогічні проєкти зі Львова та Чернівців”, — написав Денис Шмигаль.

Проєкт передбачає:

будівництво 22 км залізничної колії європейського стандарту (ширина між рейками 1435 мм, замість українського стандарту 1520 мм);

реконструкцію штучних споруд, об'єктів та мереж інженерного забезпечення (пішохідний міст - 1, малі мости - 3, великий міст - 1);

оснащення колії двостороннім напівавтоматичним блокуванням та пристроями мікропроцесорної диспетчерської централізації.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews