У Чернівцях відбувся пам`ятний мітинг, присвячений 78-й річниці початку Голокосту

05.07.2019 19:55   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

П'ятого липня на Театральній площі відбувся пам`ятний мітинг, присвячений 78-й річниці початку Голокосту та депортації Чернівецьких євреїв.

У ці дні на території Буковини розпочалась фаза знищення євреїв.  За перший тиждень Голокосту загинуло понад 3-ох тисяч євреїв. В ніч в 8 на 9 липня запалав величний Темпль.  Наслідки єврейського Голокосту стали трагічною сторінкою в історії.

Голокост у Чернівцях – систематичне винищення євреїв на території міста Чернівців, окупованого нацистською Німеччиною у роки Другої світової війни. Злочини та репресії проти чернівецьких євреїв розпочались у липні 1941 р. та отримали назву «кривавий липень–1941».

Присутній на заході заступник голови обласної державної адміністрації – Василь Гостюк у зверненні до єврейської громади висловив щирі співчуття з приводу цієї страшної трагедії:  «Сьогодні ми пошановуємо пам’ять про минуле. Такі спогади конче потрібні у нашому багатонаціональному краї. Це частина нашої повчальної історії. Саме з історії нинішня молодь та люди середнього віку знають слово «Голокост», з яким старше покоління знайоме особисто. У першу чергу це стосується осіб єврейської національності, вина яких була лиш у їх національній та релігійній приналежності…».

Василь Гостюк також наголосив, що ми маємо відкривати страшну правду про Голокост, аби він ніколи і ніде не повторився, як і Голодомор для українців, бо не існує геноциду проти когось - геноцид завжди проти всіх: «Наш обов’язок — пам’ятати про загиблих, шанувати тих, хто вижив, заради суспільного порозуміння і справедливості».

Одразу після  мітингу відбулась траурна хода шляхом постраждалих євреїв від Театральної площі до Площі Філармонії. Згодом на єврейському кладовищі по вул. Зеленій вшановувалась пам`ять загиблим.

За матеріалами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews