На Буковині нагородили вояків Української повстанської армії (Фото)

15.12.2017 09:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

В обласній державній адміністрації 14 грудня відбулася урочиста церемонія вручення нагород учасників національно‑визвольного руху 1940-1950-х років родичам вояків Української повстанської армії - уродженцям Чернівецької області.  

Участь у заході взяли заступник керівника апарату обласної державної адміністрації Олександр Шкурідін та заступник голови обласної ради Віталій Мельничук. 

Проект ініційований Світовим ювілейним оргкомітетом з відзначення 75-ї річниці створення УПА. Створена ним Координаційна рада з вшанування пам’яті нагороджених лицарів ОУН і УПА відновила та виготовила точні копії нагород ОУН-УПА, які передаються родичам героїв.

Нагороди буковинським родинам вручив голова Координаційної ради з вшанування пам’яті Лицарів ОУН-УПА Микола Посівнич. Він зазначив, що у період боротьби Української повстанської армії тисячі вояків по всій Україні отримали медалі та ордени різних ступенів. В період інтенсивних боїв керівництво УПА не мало можливості нагороджувати бійців реальними відзнаками. Натомість їх, перед строєм, нагороджували тимчасовими посвідками, в яких зазначалося, яку нагороду повинен отримати повстанець за кращих часів. В результаті, маса загиблих воїнів так і не дочекалися заслужених нагород і  полягли під час боїв або в загинули в застінках радянських спецслужб. Проблема була ще й  утому, що в багатьох випадках неможливо встановити справжнє прізвище людини, адже в УПА з метою конспірації було прийнято використовувати псевдоніми, що ускладнює пошук.

Дослідники повстанського руху відновили 16 прізвищ буковинців, що відзначилися в боях УПА. Однак у багатьох випадках їх родичів не залишилось, або вони переїхали в інші регіони.

Відтак,  нагороду «Бронзовий хрест бойової заслуги» вручено племінниці  старшого булавного УПА, командира сотні Буковинського куреня Онуфрія Москалюка на псевдо «Яструб» (народився у с. Чорногузи Вижницького району)  Одарці Плавюк. Також нагороду «Бронзовий хрест за заслуги» вручено племінниці референта зв’язку та керівника техзвена Буковинського окружного проводу ОУН Михайла Тодорюка на псевдо «Невидний» (народився у с.Стара Жадова Сторожицецького району) Катерині Леонтій.

Організатори також передадуть Срібний хрест родичам керівника Заставнівського районного проводу ОУН Тодора Гайдея (псевдо «Когут») та Бронзовий хрест родичам керівника Вижницького надрайонного проводу ОУН Миколи Кричуна на псевдо «Черемшина». 

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews