Скульптура Благовіщення Архангела Гавриїла Пресвятій Богородиці у Чернівцях під питанням

09.05.2018 20:44   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Чернівецький голова Олексій Каспрук зупинив дію рішення міської ради VII скликання від 03.05.2018 р. №1273 «Про розгляд електронної петиції щодо встановлення скульптури Благовіщення Архангела Гавриїла Пресвятій Богородиці в Центральному парку.

Рішення прийняте депутатами з порушенням законів України, Статуту територіальної громади м. Чернівців та без врахування думки чернівчан. Ініціатори петиції та міська рада не врахували вимоги спорудження (створення) пам’ятників і монументів, Концепцію розвитку Центрального парку культури і відпочинку імені Т.Г.Шевченка.

Згідно з містобудівною документацією “Коригування історико-архітектурного опорного плану і проекту зон охорони пам’яток та визначення меж і режимів використання історичних ареалів м. Чернівців” територія парку знаходиться в межах комплексної охоронної зони Центрального історичного ареалу Чернівців. Ініціатори встановлення скульптури Благовіщення Архангела Гавриїла Пресвятій Богородиці в Центральному парку культури і відпочинку імені Т.Г.Шевченка на центральній алеї позаду Літнього театру згідно ескізного проекту 22-1-АР не отримали позитивного висновку відділу охорони культурної спадщини міської ради, архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування та архітектури департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради, а отже рішення міської ради прийнято без врахування вимог законодавства, що регулює суспільні відносини у сфері охорони культурної спадщини та містобудування.

Також порушено Статут територіальної громади, рішення щодо встановлення скульптури Благовіщення Архангела Гавриїла Пресвятій Богородиці в Центральному парку культури і відпочинку імені Т.Г.Шевченка прийняте без попередньо проведених громадських слухань. Варто також зазначити, що розгляд даного питання 16.03.2017 року відбувся на засіданні Ради Церков і релігійних організацій при обласній державній адміністрації.

Зважаючи на резонанс, що виник у суспільстві стосовно встановлення пам’ятників на території м. Чернівців, зокрема таких, що мають релігійне підґрунтя та символіку, з метою збереження релігійно-конфесійної толерантності та поваги до віросповідань буковинців релігійні конфесії висловити своє негативне ставлення до встановлення скульптури «Благовіщення» на території міста. Зазначене питання міський голова Олексій Каспрук вніс на повторний розгляд третього дня пленарного засідання 54 сесії Чернівецької міської ради VIІ скликання, яке відбудеться 14.05.2018 року об 11.00, під час якого депутати можуть підтвердити свої попередні рішення або дослухатися до зауважень міського голови.

За матеріалами прес-служби Чернівецької міської ради.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews