Пам’ятний знак депортованим євреям хочуть встановити у Чернівцях

05.06.2018 08:41   Джерело: molbuk.ua/
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Встановити пам’ятний знак євреям, які постраждали внаслідок депортації до Трансністрії у 1942 році, планує Чернівецький музей історії та культури.

Відповідний проект рішення виконавчий комітет міськради планує розглянути під час засідання 26 червня, пише molbuk.ua

У проекті документу йдеться, що такий пам’ятний знак пропонують встановити поблизу кіно-мистецького комплексу імені Івана Миколайчука на перехресті вулиць Головної та Фізкультурної з метою увічнення трагічних подій 1942 року та збереження пам’яті про єврейську історію міста Чернівців.

На пам’ятнику буде розміщено наступний текст українською мовою:

«З цього місця (стадіон єврейського спортивного товариства «Маккабі») впродовж червня 1942 р. до Трансністрії були депортовані тисячі єврейських жителів Чернівців».

У документі також зазначається, що пам’ятний знак виготовлений за благодійні кошти, зібрані спілкою архітекторів м. Любек (ФРН) у рамках загальноєвропейського проекту «Штольперштайне» (каміння спотикання), автором якого є німецький митець Гунтер Демніґ. 

Довідка. У серпні 1941 року Румунія отримала під своє управління територію між Дністром і Південним Бугом на південь від Жмеринки, названу Трансністрією. Диктатор Йон Антонеску відразу знайшов застосування нової провінції - перетворив її в місце депортації євреїв Бессарабії і Північної Буковини, які Румунія повернула собі в липні.

Взимку 1941-42 року почалася депортація євреїв Північної Буковини. Румунські солдати вигнали зі своїх будинків 150 000 євреїв і під конвоєм погнали їх за Дністер. Саме переселення євреїв двох провінцій до Трансністрії вже було частиною геноциду, так як десятки тисяч євреїв померли по дорозі від голоду, холоду або ж були розстріляні.

За матеріалами https://molbuk.ua/ 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: molbuk.ua/