Хто користується безкоштовними обідами у церкві в Чернівцях і що для цього потрібно

23.07.2018 11:15   Джерело: Молодий буковинець
Опубліковано : Буковинський Новинар

З благословення Преосвященного Владики Йосафата отець Любомир Іваночко започаткував у соборі Успіння Пресвятої Богородиці в Чернівцях проект "Я був голодний...", який передбачає безкоштовні гарячі обіди у парафіяльній їдальні для тих, хто потребує.

"Ми щоденно зустрічаємо на вулицях міста безпритульних, опущених, загнаних на задвірки суспільства людей. Деколи їхня простягнута рука чекає від нас подаяння на хліб насущний, проте ми вагаємось, чи справді ця людина потребує хліба, а чи дармових коштів? Щоб не сумніватися і заспокоїти сумління – "голодного нагодуйте", – каже керівник проекту, отець Любомир ІВАНОЧКО.

Переселенцям допомагають і з роботою

Благодійна акція при соборі діє з 20 червня. Пані Наталія ЖУК, яка відповідає за реалізацію проекту, каже, що люди охоче долучаються і жертвують кошти на обіди знедоленим. 

Читайте також

В Чернівецької області згоріли 2 церкви
Священик орендував цілий вагон, щоб перевезти $65000 до РФ
УАПЦ звинуватили у спробі стати частиною «руського міра» (Відео)

– Нас п’ятеро, які ведемо цей проект. Все просто: парафіяни заходять до церкви помолитися і можуть залишити пожертви. Один талончик на обід коштує 50 гривень, люди за лишають і по 100, і по 200, – розповідає пані Наталія.

Тут допомагають усім, хто голодний, незважаючи на те, до якої церкви людина ходить. Відмовляти доводиться рідко, але такі випадки все ж бувають.

– Тут є оголошення, що можна поїсти безкоштовно, та це не означає, що можуть прийти всі. Це розраховано на тих людей, які не мають грошей, які хворіють, не мають даху над головою. Неодноразово приходили й п’яниці. Так, ми їм давали талон на обід, але вони цим почали зловживати і приводили друзів. Як хтось зробив їм зауваження, що пити є за що, а їсти – ні, то вони більше не приходили. Приходили й жінки, які ходять до церкви Московського патріархату просити обіди. Ми не відмовляли, бо перед Богом усі рівні. По людині одразу видно, кому цей обід справді потрібен, а хто просто зловживає добротою. Часто отці Валерій та Любомир можуть нагодувати когось у кафе і за власні гроші, – розповідає пані Наталія.

Талончики на безкоштовний обід у церкві видають з 12 до 14 години. За час мого перебування туди звернулися двоє людей. Перший – Іван Тулік, 1935 року народження, який прийшов із лікарні. 

– Хочу супчику гарячого поїсти, якщо можна, – просить чоловік.

– Що у вас трапилось, Іване Івановичу? – перепитують у церкві.

– Та що, от, з лікарні. Сліпий на одне око, та й таке… Я вже був раз у вас, дуже мені сподобалося, дай, Боже, вам здоров’я, що таке придумали.

Другий – молодий чоловік на прізвище Луговський, переселенець із Донбасу. Підійшов до пані Наталі розповісти, які має успіхи у пошуках роботи. Раніше вона радила йому, куди можна звернутися.

–Та от, сказали мені, що немає місць на двірників. Буду шукати, що робити, – каже чоловік…

Страви у кафе обирають на свій смак

На талоні вказана дата і підпис із церкви. Людина, яка прийшла пообідати, обов’язково ставить підпис у журналі, адже церква веде облік пожертв та витрат. Із цим листочком чоловіки пішли у кафе "Книш", що орендує приміщення на території церкви. Там їм дають комплексний обід: перша страва, гарнір із м’ясом, салат, компот. 

Кафе долучилось до благодійної акції і видає обіди по талончиках за собівартістю. Вибір страв великий: декілька видів першого, гарнірів, салатів, із м’ясного – відбивні, котлети, м’ясо по-домашньому, м’ясо по-французьки, також великий вибір риби. 

Адміністратор закладу Ірина АНОДІНА розповідає, що не раз доводиться годувати когось за свій рахунок, але вони не відмовляють.

– Сьогодні вже було троє людей з талонами. Буває, приходить і більше. Окрім талончиків, отці просять декого нагодувати за рахунок церкви, ми за рахунок закладу теж не раз годуємо, бо приходять пізніше, і талонів уже немає. Прийшов якось чоловік, який пролежав у лікарні із серцем і лишився без грошей. Різні люди звертаються, зазвичай це безхатченки. Якось прийшла жінка, яка декілька днів ночувала на вокзалі. Що у неї трапилось, не розповідала. Люди знають, що тут їх не лишать у біді, а добро повертається, тож їм потрібно допомагати, – каже жінка.

Для охочих допомогти

Пожертвувати на реалізацію проекту можна в соборі Успіння Пресвятої Богородиці ( Чернівці, вулиця Руська, 28).

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Молодий буковинець