Про працю неповнолітніх попереджають буковинських роботодавців

07.10.2019 09:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Управління Держпраці у Чернівецькій області інформує: згідно зі статтею 187 Кодексу законів про працю України - «Праця неповнолітніх у трудових правовідносинах», неповнолітні працівники (а ними є особи, котрі не досягли 18 років) у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх.

Не допускається прийняття та роботу осіб, молодших 16 років. Як виняток, працевлаштування може відбутися  за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, осіб, які досягли 15 років.

Для неповнолітніх працівників віком від 16 до 18 років встановлено скорочену тривалість робочого часу - 36 годин на тиждень;

для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) - 24 години  на тиждень.

Для осіб, котрі не досягли 18 років, випробувальний термін при прийнятті на роботу не встановлюється.

Заборонено використовувати працю осіб, молодших 18 років, на важких роботах, на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці,у тому числі, й під час виконання підземних робіт.

Забороняється залучати неповнолітніх працівників  до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми;

нічних, надурочних робіт;

робіт у вихідні дні.

Особи, молодші 18 років, можуть бути прийняті на роботу лише після попереднього медичного огляду та при щорічному медогляді до досягнення ними 21 року.

Заробітна плата працівників, молодших 18 років, при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Підприємства, установи, організації  можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати.

Молоді працівники мають право на щорічну відпустку.  

Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їхньою заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації. 

Особам віком до 18 років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день.

Ненадання щорічної відпустки особам віком до 18 років, упродовж робочого року забороняється. 

Це означає, що заміна неповнолітнім всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Звільнення працівників, молодших 18 років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, допускається лише за згодою служби у справах дітей.

Якщо продовження роботи неповнолітнього працівника загрожує його здоров'ю, або порушує його законні інтереси, батьки, усиновителі,  піклувальник неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю,мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі, і строкового.

Довідково: упродовж восьми місяців 2019 року головні державні інспектори відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області виявили допуск до роботи  без оформлення трудових відносин  трьох неповнолітніх осіб.  Роботодавців притягнуто до відповідальності, накладено штрафні санкції у розмірі понад 375 тисяч гривень.

Загалом з початку року фахівцями територіального органу Державної служби з питань праці України здійснено понад 190 інспекційних відвідувань.

Під час кожного інспекційного відвідування з роботодавцями проводиться  роз’яснювальна робота щодо належного використання праці неповнолітніх.

Така ж роз’яснювальна робота здійснювалася інспекторами праці  на підставі пункту 33 Постанови Кабінету Міністрів України  від 26.04.2017 року за №295 - «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Суб’єктів господарювання  області інформовано про найбільш ефективні способи  дотримання законодавства про працю.

Загалом проведено понад 1580 відвідувань, під час яких роз’яснено специфіку  працевлаштування неповнолітніх.

За матеріалами ЧОДА

 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews