Реконструкція парків та стадіону, підземні паркінги та концерти у бомбосховищах: Клічук відповів на запитання чернівчан

06.04.2022 19:25   Джерело: CvNews
Опубліковано : Пилип Пухарєв

Сьогодні, 6 квітня, мер Чернівців Роман Клічук відповів на запитання жителів міста у прямому ефірі на своїй фейсбук-сторінці. Публікуємо найголовніше з трансляції.

Про санітарний стан громадського транспорту

– Через комендантську годину перевізники не встигають прибирати в салонах. Ми працюємо над вирішенням цієї проблеми.

– Наразі 70% перевезень у місті здійснюють приватні компанії. В угоди, які ми підписали з ними два-три роки тому, не була включена відповідальність за санітарний стан транспорту. Ми врахували цей недогляд і будемо зважати на це, проводячи нові конкурси серед перевізників.

Про ціни на ліки

– Більшість аптек у Чернівцях є приватними. Місто не може впливати на їхню цінову політику. Однак за життєво необхідними медикаментами стежить Держпродспоживслужба. Якщо ви вважаєте, що цінник на подібні ліки в аптеках невиправдано завищений, можете повідомляти про це на гарячу лінію служби за телефоном: 52-92-27. 

Про гуманітарну допомогу

За сприяння міської влади працює гуманітарний хаб HELP UKRAINE ROMANIA. Він збирає гуманітарну допомогу із закордонних країн на складі в румунському місті Сирет і переправляє її через кордон до Чернівців. Далі гуманітарні товари розподіляють по українських регіонах у зоні бойових дій в залежності від потреб. Найбільше таких вантажів відправляється на Миколаївщину, Херсонщину, Харківщину та Київщину.

Про освітлення під час комендантської години

– Вимога вимикати світло вдома після 22-ї є лише у містах, що перебувають у зоні бойових дій або мають загрозу заходу диверсійно-розвідувальних груп ворога.  У Чернівцях такої потреби наразі немає.

Про ремонт вулиць

– В умовах воєнного стану місто не має права витрачати кошти з бюджету на капітальний ремонт вулиць. Але можу пообіцяти, що локальні ямкові ремонти будуть здійснюватися.

Про прибирання вулиць

– Ми провели конкурс на прибирання серед приватних компаній. Тож від 15 квітня вулиці будуть прибиратися більш якісно і з використанням сучасної техніки.

Про реставрацію парку Шевченка

– До війни деякі вихідці з Чернівців зголосилися вкласти кошти в реставрацію парку. Але в нинішніх обставинах ці плани довелося відкласти. Тим часом ми вже заклали у бюджет міста кошти на ремонт паркової огорожі.

Про реконструкцію стадіону “Буковина”

– Такий намір є. Зараз шукаємо підрядника в Чернівцях, який міг би взятися за цей проект. Плануємо обладнати стадіон під легкоатлетичні потреби, відновити на його території басейн і побудувати багатоповерховий паркінг.

Про культурне життя Чернівців під час війни

– Театри і музеї Чернівців підпорядковуються облдержадміністрації, тому ми не можемо диктувати їм свої правила. Натомість щовихідних проводимо кінопокази в культурному центрі ім. Миколайчука.

– Щочетверга учні музичних шкіл Чернівців проводять безкоштовні концерти класичної музики просто неба. А міська філармонія вже провела концерт в одному із бомбосховищ міста.

– Працюємо над створенням культурного штабу разом із місцевими культурними спілками та їхніми представниками з інших регіонів серед переселенців. Штаб буде займатися організацією культурного дозвілля в Чернівцях. 

Про підприємства, що переїхали до міста

–Наразі до Чернівців перебралися 34 підприємства з інших регіонів разом із персоналом та обладнанням. Ведуться перемовини із десятками інших. На жаль, ми не можемо озвучувати їхні назви, адже деякі мають стратегічне значення.

– Інформацію про вакансії у Чернівцях ви можете дізнатися у міському центрі зайнятості, а також на сайтах із пошуку роботи.

Про роботу дитячих садочків

– Чернівецькі дитячі садочки працюють в режимі чергування. Графік роботи: 9:00-18:30.

– Зараз у місті функціонує лише частина дитсадків. Не в усіх заповнені групи, а в деяких немає укриттів. Чимало з них зараз віддані під притулки для переселенців.

Про парковки і затори

 Проблеми з місцями для паркування у Чернівцях були ще до війни. З притоком переселенців вони посилилися. Наразі міська влада збільшила кількість платних парковок та працює над планом створення паркувань у житлових дворах.

– Для повноцінного вирішення проблем із транспортним трафіком необхідно перенести адміністративні будівлі з центру міста та будувати підземні паркінги. Це довгострокові плани, які ми почнемо втілювати після війни.

Про ціни на оренду житла

–Можу запевнити, що більшість чернівчан надають прихисток переселенцям безкоштовно. Не варто робити висновок про все місто за якимось десятком ділків, які наживаються на чужому горі. Якщо є проблеми з орендодавцями – пишіть мені особисто. Ми не дозволимо наживатися на війні.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews