Панфіловців змінять на українських кіборгів. Як пропонують перейменувати вулиці у Чернівцях і скільки це вартуватиме

25.04.2022 15:47   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Загалом у місті планують перейменувати понад 200 вулиць, назви яких пов'язані з Російською Федерацією. За словами Кирилюк, здебільшого вулиці радянських солдатів та митців, які жодним чином не пов'язані з Чернівцями.

Про це в етері Українського радіо Буковина сказала голова топонімічної комісії Марина Кирилюк.

Скільки це вартуватиме та чи потрібно жителям вулиць змінювати документи


За словами Кирилюк, місто має сплатити за покажчики. Це вартуватиме декілька тисяч гривень.

- У нас на будинках здебільшого нема багато табличок. Це стосується лише перших та кінцевих будинків, тому буде невелика сума з міського бюджету, – каже Кирилюк.

З міського бюджету не платитимуть гроші за зміну документів. Юридичним компаніям, які зареєстровані за перейменованими вулицями, потрібно буде змінити адресу в реєстрі. Чернівчанам не потрібно буде змінювати прописку. За словами Кирилюк, ця потреба виникне, наприклад, коли продаватимуть житло.

Як відбувається перейменування

Топонімічна комісія внесе пропозиції щодо перейменування на громадські слухання. За словами Кирилюк, також зроблять гугл-форму для опитування та голосування. Обговорення має тривати два місяці.

Наступним етапом буде голосування на комісії за найпопулярніші варіанти. Згодом – затвердження на сесії.

Перші 67 вулиць та провулків планують перейменувати впродовж чотирьох місяців. Через кілька тижнів комісія розгляне пропозиції щодо районів Роші та Садгори.

Які назви пропонують

У робочу групу увійшли філологи та історики, також обговорювали пропозиції чернівчан. Обирали назви за принципом "вкладу" в історію України. Також частину вулиць пропонують перейменувати на честь буковинців. Ось чиї імена можуть отримати вулиці:

  • Вулиця Юрія Гагаріна – вулиця Володимира Великого,
  • вулиця Миколи Катукова – вулиця Миколи Мозгового,
  • вулиця Героїв Панфіловців – вулиця на честь Кіборгів,
  • вулиця 28 червня – вулиця Конституційна,
  • вулиця Маяковського – вулиця Івана Дзюби,
  • вулиця Достоєвського – вулиця Корнія Товстюка
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews