Буковинці заборгували вже понад 50 мільйонів гривень за розподіл газу

20.07.2022 18:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

На початок липня борг населення за послуги розподілу перед АТ «Чернівцігаз» збільшився до рекордних 51,3 млн гривень. Відсутність коштів уповільнює роботи з підготовки мереж до опалювального сезону та ставить під загрозу забезпечення безперебійної та безаварійної доставки газу до понад 230 тисяч споживачів газу в Чернівецькій області.

Як повідомляє пресслужба АТ “Чернівцігаз”, станом на початок липня, побутові споживачі газу заборгували Оператору ГРМ АТ «Чернівцігаз» 51,3 млн грн. З них, 20,6 млн грн затримали в оплаті жителі Чернівців. І майже по 8 млн грн боргують споживачі газу, яких обслуговує Вижницьке, Кіцманське та Новоселицьке відділення компанії. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року, заборгованість збільшилася на 57%.

Плата за розподіл – джерело фінансування технологічного процесу доставки газу мережами до кожного споживача, утримання газопроводів та обладнання, їх модернізації, ремонту та реконструкції, зарплати персоналу. За рахунок тарифних надходжень цілодобово працює аварійно-диспетчерська служба 104, здійснюється облік спожитого газу, повірка, ремонт та заміна лічильників.

Попри воєнний стан, АТ «Чернівцігаз» в посиленому режимі готує газові мережі та обладнання до проходження складного опалювального сезону. З початку року, фахівці «Чернівцігазу» замінили у Чернівцях та населених пунктах області 7,5 км газопроводів із запланованих 14,4 км.

- Ми знаємо, що опалювальний сезон буде надскладним. Тому спрямували всі зусилля на оновлення аварійних газопроводів, обслуговування та заміну газорегулюючого обладнання. Однак, рекордна сума заборгованості наших клієнтів ставить під сумнів вчасність завершення цих робіт. Якщо не сплачувати за доставку газу, то компанія не зможе провести заплановані ремонти та заміни мереж. А це несвоєчасна підготовка до опалювального сезону, що загрожує його зривом, - пояснює технічний директор АТ «Чернівцігаз» Максим Ладига.

Нагадаємо, плата за розподіл газу немає нічого спільного із платою за газ, як товар. Ці послуги надають різні компанії, а це означає, що за доставку газу потрібно сплачувати АТ «Чернівцігаз» рівними платежами, до 20 числа щомісяця, в якому надається послуга.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews